Poziv na Svjetski dan mladih u Lisabonu

Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u suradnji s biskupijskim povjerenicima, organizira odlazak mladih iz BiH na Svjetski dan mladih (SDM) koji će se, pod geslom „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1,39), održati početkom kolovoza 2023. godine u Lisabonu. Predvođeni svojim povjerenicima, mladi iz BiH putovat će zajedničkim prijevozom te sudjelovali u glavnom dijelu programa Svjetskog susreta mladih od 1. do 6. kolovoza 2023., što uključuje susret sa Papom i i druge važne susrete u Lisabonu i pojedinim drugim mjestima. Mladi iz BiH putovat će u organizaciji s mladima iz Republike Hrvatske. Za sada je predviđeno da mladi iz Bosne i Hercegovine putuju jednim autobusom pa je potrebno prijaviti se blagovremeno. Ako se do predviđenog roka (15. 4. 2023.) prijavi veći broj mladih, bit će organiziran i veći broj autobusa.

Polazak će biti 28. srpnja iz Sarajeva, a povratak u Sarajevo 8. kolovoza. Na putu do Lisabona, zbog velike udaljenosti, nužna su dva noćenja i to negdje u Italiji i u Lourdesu u Francuskoj. Dolazak u Lisabon planiran je za 1. kolovoza kada počinje službeni dio programa. Povratak iz Lisabona planiran je za 6. kolovoza  s noćenjem u Lourdesu te putovanjem uz Azurnu obalu gdje bi prenoćili drugu noć.

Cijena cjelokupnoga putovanja iznosi 700 Eura u što je uključen hodočasnički paket (smještaj, hrana, prijevoz) u Lisabonu, noćenja i doručci uz put do Lisabona i natrag, te prijevoz do Lisabona i natrag do Sarajeva.

Mladi se trebaju najprije prijaviti svom župniku i upoznati ga da planiraju sudjelovati na SDM-a u Lisabonu. Nakon toga je potrebno da svatko od mladih napiše e-mail povjereniku za mlade svoje biskupije s potrebnim informacijama o sebi radi unošenja tih podataka u središnji sustav u Lisabonu. E-mailovi biskupijskih povjerenika su:  

za Vrhbosansku nadbiskupiju: mladibkbih@gmail.com

za Banjalučku: fradomagojsimic@gmail.com

za Mostarko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku: mladi@biskupija-mostar.ba

Prilikom prijave bit će potrebno odmah uplatiti 250 Eura radi pravljenja nužnih rezervacija i kako bi organizatori imali potrebnu sigurnost da osoba uistinu planira putovati.

Dobna granica mladih je od 18  do 30 godina.

Prijave su otvorene do 15. travnja 2023.

Svjetski dan mladih je susret mladih iz cijeloga svijeta u zajedništvu s Papom. Ujedno, to je i hodočašće, slavlje mladosti, izraz sveopće Crkve i intenzivan trenutak evangelizacije za svijet mladih.  Prvi susret održan je u Rimu 1986. godine, a pokazao se kao „laboratorij vjere“, mjesto rođenja zvanja za brak i posvećeni život te instrument za evangelizaciju i preobrazbu Crkve. Cilj SDM-a je pružiti svim sudionicima jedinstveno iskustvo Crkve, potičući osobni susret s Isusom. Tijekom tjedan dana, primaju se mladi iz cijeloga svijeta, uglavnom u javne ustanove (gimnazije, škole..) i župne objekte te obiteljske domove. Središnji događaj slavlja jest susret s Papom. Tu su i brojni drugi događaji: križni put, bdijenja, svete mise te druženja, putovanja i susreti. „Dani u biskupijama“ su susreti koji prethodi tjednu Svjetskoga dana mladih te uključuje integraciju mladih iz cijeloga svijeta u župne zajednice u različitim biskupijama domaćina.

Ove godine Svjetski dan mladih organizira se u Lisabonu, a sam susret organiziran je u dva dijela.

Prvi dio uključuje predprogram koji obuhvaća dolazak mladih tjedan dana prije glavnoga tjedna, a sastoji se od smještaja u pojedinim župama biskupija domaćina u Portugalu.

Glavni dio programa bit će od 1. do 6. kolovoza i na tom dijelu sudjelovat će i mladi iz Bosne i Hercegovine. Geslo susreta „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1:39) jest biblijski citat koji je papa Franjo izabrao za SDM koji se prvi put održava u glavnom gradu Portugala, Lisabonu. Logo SDM-a u Lisabonu 2023. nadahnut je geslom „Tih dana usta Marija i pohiti“ te ima križ kao glavni element presječen stazom na kojoj se pojavljuje Duh Sveti te poziva mlade da ne miruju već budu glavni akteri izgradnje pravednijeg i „bratskijeg“ svijeta. Boje asociraju na portugalsku zastavu. I službena himna inspirirana je geslom SDM-a koja govori o Marijinom „da“, o njezinoj žurbi da susretne svoju rođakinju Elizabetu.

Svi mladi u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji imaju želju i mogućnost, pozvani su sudjelovati na najvećem susretu mladih katolika iz cijeloga svijeta i doživjeti nezaboravno iskustvo zajedništva i druženja.

Svjetski dan mladih u lisabonu.