Kristova ukazanja

U Velikom tjednu, Isus je ostavljen da sam izbori za svoju slobodu. Tek poneki od njegovih su sklonjeni unutar mase koja ga progoni. Njemu samom izgleda da je ostavljen, zato i moli „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio“. Ostavljen je od sviju, osim ne od onih koji ga progone, razapinju i mrze.

Isusovo poslanje na zemlju, sam završiti svoj zemaljski život, nema svrhe. Isus je poslan od Boga, ne da bi ugodno živio, nego da bi organizirao zajednicu, zato i moli na Posljednjoj večeri: „Oče sačuvaj ih u jednome, onako kao što smo Ti i ja jedno, neka i oni budu jedno“.

Sve je učinio u trogodišnjem javnom djelovanju na zemlji da bi organizirao apostolsku zajednicu i zajednicu učenika. U Velikom tjednu čini se da je sve palo u vodu, ali nije. Poslije muke smrti i uskrsnuća Isus ne ostavlja apostole i učenike nego se nalazi s njima. Uplašene i odlutale od ideje, od poslanja želi sakupiti i oranizirati da se ne boje nego da hrabro djeluju.

Od tuda od Uskrsnuća do Uzašaća mnoga ukazanja i mnogi susreti s apostolima, učenicima BD Mariji i drugima:

Ukazanje Mariji Magdaleni.

Mariji Magdaleni i drugoj Mariji

Ukazanja Mariji Magdaleni, Ivani i Mariji Jakovljevoj

Ukazanje dvojici učenika na putu u Emaus

Ukazanje zajednici od 500 ljudi

Ukazanje učenicima bez Tome

Ukazanje učenicima s Tomom

Ukazanja Petru

Ukazanje apostolu Jakovu

Ukaza se Jakovu, (1 Kor 15,7).

Ukazanje apostolima

Ukazanje apostolima na Tiberijatskom moru

Ukazanje Pavlu

Različitim ljudima na različitim mjestima

Ukazanje BD Mariji

Ukazanja nakon Uzašašća i Duhova: Pavlu na putu u Damask i apostolu Ivanu na otoku Patmosu.

Crkva Duhova je crkva zajednice. Čuvanje zajedništva u crkvi pripada njezinoj biti. Biti kršćaninom, znači biti član Crkve, kršćanske zajednice. Ne postoji privatno kršćanstvo; kršćanin je uvijek dio zajedni­ce. No to zajedništvo, koje nam je darovano kako bi nam bi­lo blagoslov, često biva ranjeno – nepromišljenim riječima i djelima, predrasudama, osudama, neprihvaćanjem, odba­civanjem. Često zaboravljamo da smo odgovorni za braću i sestre u zajednici, da je svatko od njih važan. S druge strane, ponekad pretjeramo u tom osjećaju odgovornosti pa olako osuđujemo, a da nismo upoznali pravu istinu. Od­govornost za drugog uvijek traži poštivanje njegove slobo­de. Svatko je odgovoran za svoje postupke, svatko je dužan ispuniti svoje poslanje, a ne poslanje drugog. Na nama je da učinimo ono što je do nas.

Crkva je zajednica vjernika u kojoj svatko ima odgovor­nost za zajedničko dobro.

Ispravan odnos unutar zajednice je poticaj na dobro, a ne na osudu.