Korizma 2014.

korizmaPočinje korizma! Uvidio sam u Kruševu da mnogi računaju na Korizmu. Čekaju i misle kada će početi da bi započeli s onim što su u korizmi planirali činiti.

Govoriti o korizmi u znanstvenom pogledu nije zgorega, ali mislim da je ovoga časa potrebnije reći riječ poticaja.

Odlučili smo u korizmi nešto činiti. Nadam se da je odluka u ljubavi zasnovali. U ljubavi prema Bogu, prema Isusu, prema samom sebi, prema bližnjemu, prema prirodi i svemu onome što se u njoj i na njoj nalazi. Svuda uokolo potrebno je iskazivati ljubav. Poruke ljubavi svatko osjeća, svatko ih čita, svatko ih želi primiti i na sebe po mogućnosti primijeniti. Bog je ljubav. On ljubav čita i po ljubavi nagrađuje.

Iskoristimo korizmu! Korizma je prilika i vrijeme u kojem se možemo vježbati u onome u čemu smo odlučili: možda u krepostima, dobroti, ljubavi,  razumnosti, pobožnosti….

Korizma je prilika da upoznamo sebe onakve kakvi jesmo. Sve ono što je dobro nastavimo činiti, a ono što je lože vježbom kroz četrdeset dana se toga odvikavajmo, na bolje i kvalitetnije navikavajmo.

Korizma je prilika da se vježbom naviknemo potpunije kontrolirati misli, riječi i djela. Ne prepuštajmo se stihiji, vježbom, uz Božju pomoć odvikavajmo se onoga lošega na što smo se navikli.

Korizma vrijeme treninga: Idemo na treninge. Vodimo i vozimo djecu jedanput ili više puta tjedno na neke sportske vježbe. Evo prilike, četrdeset dana, besplatno, ne trebamo za trenera ni deset ni dvadeset maraka nego vježbajmo sami, u obitelji, u župnoj zajednici… Vježbajmo bilo gdje vježbe duha na dobrobiti tijela, na korist svoju i sviju onih s kojima se susrećemo.

Ne trebamo izmišljati u ćemo ćemo se vježbati. Toliko puta smo u glasu savjesti čuli što bi na sebi i u sebi trebali popraviti, ali nam ne ide od ruke.

Evo ti nekoliko savjeta i uputa, što bi u korizmi ove godine mogao činiti. Sam sebi kaži: krenut ću i započet ću u ovogodišnjoj korizmi vježbati se u kreposti, dobroti, ljubavi, razumnosti,  pobožnosti…

Sam sebi kaže: Vježbat ću se u pomaganju potrebnoga, pohađanju bolesnoga, savjetovanju onoga koji je na krivom putu.

Vježbat ću se u tješenju žalosnoga, opominjući onoga koji je na lošem i krivom putu

Vježbat ću se u strpljivosti, jednostavnosti, poniznosti.

Vježbat ću se na uvredu ne uzvraćati uvredom.

Po svemu onome što si odlučio činiti postani bolji. Neka ti Bog bude pratitelj, neka te blagoslovi na pravcu kojega si odlučio slijediti.