Pjevači “Zajednice Taize” pjevaju u Kruševu – Najava

Već petnaestak godina, svakog ljeta skupina mladih iz Mostara i drugih mjesta u Hercegovini odlazi u francusko mjesto Taizé, gdje djeluje istoimena zajednica. Tjedni program ispunjen je molitvom tri puta dnevno, i susretima mladih iz raznih zemalja i dijelova svijeta. Zajednica naglašava da ne želi stvoriti krug oko sebe, nego potaknuti mlade da po povratku budu angažirani vjernici u svojoj župi, sredini i mjestu.

Zajednicu iz Taizéa osnovao je 1940. godine brat Roger, koji je bio njezinim priorom (predstojnikom) sve do svoje smrti 2005. godine. Naslijedio ga je brat Alois, podrijetlom iz Njemačke. Pravilo zajednice sastavljeno je i napisano 1952./53. Danas u zajednici živi oko stotinu članova, koji se međusobno zovu braća. Sakupljeni su iz raznih zemalja. Braća su osobito angažirana na promicanju jedinstva među kršćanima, te solidarnosti s najpotrebnijima. Sami žive u velikoj jednostavnosti i skromnosti.

U prvim mjesecima svojega nastupa i predvođenja zajednice brat Alois je naglasio: „ U Taizéu želimo doprinijeti vidljivijem zajedništvu koje, u Kristu, već postoji među svima koji su kršteni“. Zajednica redovito sakuplja mlade u Taizé. Često se organiziraju međunarodni susret po svijetu. U Europi, u jednom od većih gradova, u zadnjem tjednu godine organizira se veliki susret mladih. Moto sakupljanja na kraju godine je „Hodočašća povjerenja na zemlji“. Prošli susret, 36. po redu održan je Strasburgu od 28. prosinca 2013. do 1. siječnja 2014., a sljedeći će se održati u Pragu.

Zajednica iz Taizéa njeguje jedinstvenu vrstu sakralnoga pjevanja, gdje se kratki tekst uz jednostavne i meditativne melodije ponavlja više puta. Početkom ove godine u Mostaru se okupila skupina mladih sa željom boljeg upoznavanja i četveroglasnog izvođenja tih pjesama.

Ta će skupina, pod vodstvom prof. Karla Milićevića, u nedjelju 23. 2. 2014. u 11,00 sati pratiti misno slavlje u Kruševu. Raspored pjesama koje će pjevati je slijedeći:

  • Uvod u Misu:      Dona la pace
  • Prikazanje:        Nada te turbe
  • Pričest:             Kriste tvoj lik i Blagoslovljen Bog
  • Kraj:                 Magnificat
  • Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče iz Mise koju je za Taizé skladao p. Joseph Gelineau, isusovac.

U radosti i dobrodošlici pozdravljamo mlade pjevače koji će rečenoga nadnevka pjesmom predvoditi misno slavlje u Kruševu. Dobro došli!