Župni oglasi – 29.3.2015.

župni oglasi - istaknutaRaspored pjevača u Velikom tjednu:

  • Veliki četvrtak – Srednji zbor – Gospa Karmelska
  • Veliki petak – dječji zbor – Ilijini anđeli
  • Velika subota – skupina iz dječjeg zbora
  • Uskrs – radna Misa – zbor odraslih – prorok Ilija
  • Uskrs – pučka misa – dječji zbor Iijini anđeli

Veliki četvrtak: Na Posljednjoj večeri Isus je učinio četiri događaja; ustanovio je sv. Misu, osnovao svećenički red, oprao apostolima noge i napisao zakon ljubav.

Prvopričesnici: Povodom dana kada je osnovana sv. Misa, odnosno sv. pričest mi ćemo pod misom na Veliki četvrtak imati predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika. Ima ih devetero i oni će se predstaviti.

Na Veliki četvrtak svećenici slave i dan kada je Isus osnovao svećenički red. Povodom osnivanja svećeničkog reda, poslije liturgije Večere Gospodnje pozivam sve župne vijećnike na sastanak i domjenak.

Običaj je da se na Vrliki četvrtak kuha divlje zelje, parič i da se pije crno vino. Nemojte taj običaj ispuštati.

Veliki petak: Na Veliki petak je dan posta i nemrsa. Zvona ne zvone na Veliki petak. U određeno vrijeme na liturgiju pođite i ne očekujte zvonjenje zvona.

Velika subota: Na Veliku suboto zvona ne zvone sve dok pod liturgijom Velike subote (Liturgija bdijenja) ne zapjevamo Slavu. Liturgija Velike subote započinje s blagoslovom vatre i paljenja uskrsne svijeće. Vatru ćemo blagosloviti pod nadstrešnicom ispred crkve ili kako budu okolnosti dopuštale, zavisno od vremena.

Blagoslov jela: Na Veliku subotu na svršetku Liturgije bdijenja imat ćemo blagoslov jela. Za blagoslov jela ponijeti ono što se stavlja obitelji na uskrsno jutro za doručak.

Uskrs: Na Uskrs bit će obadvije mise u 8,30 i 11,00 sati.

Početak obreda u Velikom tjednu:  Na Veliki četvrtak obredi će bit u 18,00 sati, na Veliki petak u 18,00 sati, na Veliku subotu u 20,00 sati.

Poziv: Poziv vas sve na sveto i pobožno sudjelovanje na liturgijskim obredima Velikoga tjedan.

Upozorenje: Molio bih sve trgovce, trgovine, kafiće i sve druge radnje da usklade svoje radno vrijeme prema liturgijskim obredima u Velikom tjednu. Nije lijepo vidjeti da su trgovine i sve druge radnje otvorene za vrijeme liturgijskih obreda u velike dane.

Vjeronauk kod crkve:  Vjeronauk kod crkve u tjednu ćemo imati samo s prvopričesnicima, sutra iza nastave u školi. Za sve druge razred vjeronauka neće biti sve do iza Malog uskrsa.

Dan škole: U utorak, 31. ožujka je Dan naše škole. To je dan kada smo se osamostalili od mostarskih školi i postali samostalna školska zajednica. Čestitam svim polaznicima i djelatnicima Dan škole. Vanjska proslava će se obilježiti u vremenu poslije Uskrsa.

Križni put na Humu: Križni put na Humu jeu petak u 15,00 sati.

Čišćenje crkve: Ivan Kordić Markov, Ljubo Vidačak, i Vida Petrina