Uskrs – 5.4.2015.

Misna čitanja Prvo čitanje – Čitanje Djela apostolskih (Dj 10, 34a. 37-43): U one dane: Prozbori Petar i reče: »Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao. Mi smo svjedoci svega što on učini u zemlji judejskoj i Jeruzalemu. I njega smakoše, objesivši ga na drvo! Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih! Za nj svjedoče svi proroci: da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.« Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev:  Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu (Ps 118, 1-2.16-17. 22-23):

  1. Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova! Neka rekne dom Izraelov: »Vječna je ljubav njegova!«
  2. Gospodnja se uzdignu desnica, Gospodnja se proslavi desnica! Ne, umrijeti neću, nego živjeti i kazivati djela Gospodnja.
  3. Kamen koji odbaciše graditeljipostade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo:
    kakvo čudo u očima našim!

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima (Kol 3, 1-4): Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu!
Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije evanđelja: Žrtvovan je Krist, Pasha naša! Zato svetkujmo u Gospodinu! (1Kor 5, 7b-8a)

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 20, 1-9): Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, uskrsnućem svoga Sina Bog je obasjao svijet svjetlom vječnoga života. Molitvom zazovimo nebeskoga Oca da i nas ispuni uskrsnom radošću te rasvijetli tamu koja je u našim srcima.

  1. Za Crkvu: da navijesti svemu svijetu da si ti za nas umro i uskrsnuo, molimo te.
  2. Za svijet koji ne vjeruje u tebe: da prepozna u tvojoj smrti i uskrsnuću najveću ljubav za čovjeka, molimo te.
  3. Za sve nas koji smo postali tvoji prijatelji po krštenju: da živimo od nade koju si nam dao svojim uskrsnućem, molimo te.
  4. Za našu narod: da bude zajednica onih koji se vole i poštuju i koje ti Uskrsnuli, nadahnjuješ u obnovi duhovnog i materijalnog života, molimo te.
  5. Za sve nas sabrane na ovu svetu misu, za naše obitelji, djecu, mlade, bolesne, nemoćne svi nam udijeli svoj uskrsni blagoslov, molimo te.
  6. Za naše pokojne: danas na svoj Uskrs sve ih posjedni za svoj nebeski stol, molimo te.

Molitva: Usliši, nebeski Oče, naše molitve, Obnovi nam vjeru i okrijepi nadu da ćemo jednom biti dionici tvoje vječne slave. Po Kristu Gospodinu našemu.