Grb, barjak i zastava Kruševa – općenito

Barjak za IlindanMnogi krajevi i mjesta, obitelji i rodovi imaju svoje znakove. Najčešće su to grbovi, barjaci i zastave. I u Kruševu se već dugo postoji želja za grbom, barjakom i zastavom. Dugo smo tražili nekoga „od zanata“ da nam načini označja koji bi nas u budućnosti označavala. Za ideje imali smo i teme. Izvorište ideja bijaše nam nekropola stećaka. Nekropola stećaka, u crkvenom Šematoriju je povijesni znamen našega kraja. Na stećcima nekropole ima više znakova. S njih uzetih znakova moglo bi se učiniti ne samo jedno nego više znamenja. Dakle, one simbole koje smo planirali staviti u grb, barjak i zastavu našli smo na stećcima.

U početnoj ideji i razmišljanju htjeli smo da u kruševskom grbu, barjaku i zastavi budu povijesni znaci našega kraja i opći povijesni znakovi hrvatskoga naroda. U sastavljanju grba, barjaka i zastave, osim dimenzija i uobičajenog vanjskog izgleda u bilo kojim simbolima nismo htjeli nikoga kopirati. Htjeli smo biti svojstveni, da nam grb, barjak i zastava budu kruševski i unikatni. Rekoh, imali smo ideja i „materijala“ da temu ostvarimo. Ali smo dugo tražili osobu koja bi naše ideje pretvorila u djelo. I tu smo našli „zakačku“.

U suradnji s gosp. Ilijom Skočibušićem (akademski kipar, asisten na Akademiji likovne umjetnosti na Širokom Brijegu i profesor likovne umjetnosti u Gimnaziji Marko Marulić u Tomislavgradu) i gosp. Mladenom Ivešić (akademski slikar, magistar slikarstva, asistent na Akademiji likovne umjetnosti na Širokom Brijegu) došli smo do mogućih ostvarenja. Družeći se s Ilijom i  Mladenom iznijeli smo im početkom 2012. ideju da oni izrade mogući barjak, zastavu i grb Kruševa. Ilija je prepustio ostvarenje ideje Mladenu.

Prenijeli smo Mladenu u razgovoru ono što bi mi htjeli. Pokazali smo mu stećke i bogatstvo znamenja koje se na stećcima nalazi.

Na stećcima su brojni simboli i znakovi. Na jednom sljemenastom stećku ima više simbola: na jednoj njegovoj strani isklesane su dvije figure koje se drže za ruku, na drugoj konjanik na konju s ispruženim kopljem i štitom, za sobom vodi konja bez jahača, na trećoj strani nalazi se figura u mirnom stavu s kopljem i štitom. Na više stećaka nalazi se po jedna ili više rozeta, samostalnih mačeva te mačevi sa štitom i na štitu polumjesec. Na više drugih stećaka nalaze se štitovi, koplja, simbol mjeseca, polumjeseca i  biljnih ukrasa u stilu pletera. Na „velikom“ stećku neki vide portal zgrade s arkadama, drugi u istim znakovima vide poredane mačeve s pleterom iznad njih. Na temelju viđenih simbola sa stećaka Mladen je krenuo najprije u izradu grba. Kada je rješenje grba bilo završeno, počeli smo razgovore o idejama koje bi trebale biti prenesene na barjak i zastavu. Onoga časa kada je bilo sve završeno (10. srpnja 2012.), urađene uzorke na papiru izložili smo u župnom uredu. O Ilindanu i sve do svršetka rujna 2012. obraćali smo pozornost mnogih na urađene uzorke. Željeli smo čuti mišljenje naroda i svećenika koji su o Ilindanu i preko ljeta navraćali u župnu kuću. Sve opaske koje su iznesene pribilježili smo i prenijeli Mladenu da bi i on na njih računao pri konačnoj izradi grba, barjaka i zastave.

Svršetkom rujna odlučili smo uraditi veće barjake a zastave u dvije dimenzije, manje za potrebe stalaka na elektrostupovima i veće za potrebe jarbola na ulazu u crkveno dvorište, za jarbole kod spomenika, za stalke u dvorani i stalke za „vanjske“ mise o Ilindanu. U isto vrijeme dok su se izrađivali barjaci i zastave dali smo da se urade i potrebni stalci za elektrostupove od Doma do crkve. Sve je bilo završeno, stalci i barjaci i sve postavljeno pred „Dan Kruševa“ 2012.

Opis s fotografijama grba, barjaka i zastave prikazan je u drugim tekstovima na našem portalu.