Listopadske svečanosti – 26.10.2014.

U Kruševu su 26. listopada obilježene Listopadske svečanosti. Da bi izbjegli česta sakupljanja odlučili smo se više svečanosti uklopiti u jednu: Posvetu župne crkve, đakonsko ređenje bogoslova Josipa Čule, obilježavanje Dana Kruševa i obilježavanje dvadesetpete obljetnice don Ljubine župničke službe u Kruševu.

Misno slavlje povodom Listopadskih svečanosti bilo je u nedjelju, 26. listopada u 16,00 sati. Sv. Misu je predvodio, crkvu posvetio i Josipa Čulu za đakona zaredio biskup Ratko Perić. Koncelebriralo je tridesetak svećenika.

Ministranti: Prezahtjevni liturgijsko slavlje koje je obogaćeno liturgijskim činima uspješno su organizirali i s dobrom uvježbanošću ispunili ministranti:  Luka Čule, Zrinko Čule, Mihovil Džeba,  Ivan Marijanović Z., Marko Marijanović, Domagoj Božić, Alen Čule, Antonijo Božić, Mario Bevanda, Klaudijo Tomić, Stanislav Puce, Josip Pušić i Stipe Gabrić.  Ministrante je za liturgijsko slavlje pripremio i uvježbao don Ivan Biakšić.

Čitači: Riječ Božju (poslanice) su pročitali Martina Vidačak, Zrinko Čule, a evanđelje đakon Marin Skender.

Pjevači: Liturgijsko slavlje pjesmom su pratili pjevači župnog zbora, tamburaši i klapa „Studenac“. Pjevanje za vrijeme mise su koordinirali Kristina Šetka i Karlo Milićević.

Liturgijska priprema: zbog posebni liturgijskih obreda za ovu zgodu smo trebali na poseban način organizirati oltarište, crkvu i prigodnu sakristiju. Prigodnu sakristiju smo organizirali u prostorijama Kulturno pastoralnog centra. Sve pripreme su učinili Josip Čule, Mira Manidć, Gojko Mandić i Ante Mandić.

Video zid: zbog većeg broja vjernika na liturgijskom slavlju osigurali smo „Video zid“ u župnoj dvorani. Video zid je pripremio i sve potrebno osigurao Željko Sivrić.

Kamermani i fotografi: za potrebe „Video zida“, župnog arhiva kamerman je bio Damir Ivanković i njegovi suradnici, a fotograf Tomica Lončar i njegovi suradnici.

Razglas: Razglas za vrijeme liturgijsko slavlja je pratio i usklađivao Boris Delić.

Kulturno umjetničko društvo: Članovi Kulturno umjetničko društvo su bili odjeveni za vrijeme mise i za večerom na Sretnicama u narodnim nošnjama. Bilo ih je lijepo vidjeti, iskazivali su lijepi, domaći, narodni kolorit.

Dvorište: bilo je prezahtjevno održavanje dvorišta u tijeku trodnevnice i na sam dan „Listopadskih svečanosti“. Bura je činila svoje hirove po dvorištu, a Goja i Ante su ono što bi bura poremetila uporno i ustrajno vraćali sve na svoje mjesto.

 Program na Sretnicama u svatovskoj dvorani „Afrodita“

Na Sretnicama smo povodom Listopadskih svečanosti organizirali večeru za 560 uzvanike, a za sve četiri točke (Posveta crkve, Josipovo đakonsko ređenje, Dan Kruševa i Dvadeset i pet godina don Ljubine župničke službe) pripremili smo prigodni program.

Program na Sretnicama s najavama i kordinacijom pratili su Janja Kordić i Josip Božić.

Razglas su organizirali Davor Kožul i Karlo Milićević

Vrijeme mimo službenog programa osmisli su i pjesmom poponili Karlo i Davor.

Priprema dvorane i večere: Dvoranu sa stolovima i svim potrebnim, te večeru organizirao je i pripremio sa suradnicima Velimir – Veko Ereš.

Domaćini: Domaćini na Sretnicama u ime Župnog vijeća i Mjesne zajednice bili su: Željko Pušić, Mile Pušić, Tomas Bevanda, Mate Čulem Branko Zovko i Kamilo Rozić. Za potrebe svečanog dočeka gostiju i prijem u dvorani sudjelovali su mladi i djeca Kulturno umjetničkog društva odjeveni u narodne nošnje. Domaćini su goste pri ulazu u dvoranu dočekivali i za stolove raspoređivali. Također su za vrijeme cjelovečernjeg program pratili događanja, prilazili gostima za stolovima, družili se, razgovarali i dijelili radosne susrete povodom naših svečanosti.

Osvrte prema točkama Listopadsih svečanosti na Sretnicama

Osvrt je pisan prema tekstu najava onako kako su ga vodili Janja Kordić i Josip Božić.

Planirano je bilo da biskup poslije liturgijskog slavlja u crkvi bude na večeri na Sretnicama. Nije mogao poći na večeru, zamjenjivao ga je generalni vikar don Željko Majić.

Pozdravni uvod: Don Željko, poštovani predsjedničke Hrvatskog narodnog sabora i novo izabrani hrvatski predsjedniče u Predsjedništvu BiH, poštovani svećenici, redovnici, redovnice, dragi narode.

Večeras nas povezuje zahvala svemogućem Bogu i ljudima koji su nam bili pri ruci u obnovi župne crkve. Radosni smo da imamo novog đakona, našeg župljanina Josipa Čulu. Naša zahvala večeras ide i našem župniku za njegovih 25 godina boravka s nama u Kruševu, a dvadesettreći puta obilježavamo „Dan Kruševa“.

Svim zasebnim svečanostima uklopljenu u jednu „Listopadsku“ obratimo svoju pozornost.

Prva točka – Dan Kruševa

Povodom Dana Kruševa, prisjetimo se naših osamnaest poginulih branitelja, a u prisjećanje i u molitvu uključimo sve poginule branitelje u Obrambenom ratu.

Također vas pozivam da se povodom Listopadskih svečanosti povežemo u mislima i srcem s cijelim hrvatskim narodom pjevajući svehrvatsku himnu „Lijepa naša“.

Poslije pjevanja „Lijepe naše“ ostanimo stajati te u tišini i molitvi pomolimo se za našeg poginule branitelje…. Pokoj vječni daruj im Gospodine…

Blagoslov hrane: odmah iza molitve za pokojne slijedio je blagoslov hrane. Molitvu je predmolio župnik, a blagoslovio don Željko Majić.

I zadnja točka prvog dijela bila je posvećena poginulim braniteljima. Klapa „Studeanc“ otpjevala im je „U boj, u boj…“ iz opere Nikole Šubića Zrinskog.

Druga točka – Posveta crkve

Voditelj je najavio drugu točku slijedećim riječima: „Poštovana gospodo, danas smo nakon šest godina službeno završili radove na župnoj crkvi. Povodom završenih radova i posvete crkve red je zahvaliti se svima onima koji su nas u obnovi pomogli.

U Listopadskim svečanostima naglasak je u završenim radovima obnove župne crkve. Obnova crkve bijaše avanturistički zahvat. Na crkvi je izveden opći obnoviteljski, a djelomično i rekonstrukcijski zahvat. Obnova je trajala punih šest godina. Od tih šest godina u radove je utrošeno tri vremenske godine, dvije godine su utrošene u pripremu projektne dokumentacije, i suradnju s mjerodavnim institucijama, a jedna godina je utrošena na čekanje zbog nemogućnost rada i manjka financijskih sredstava.

Mogućnost korištenja crkve za liturgijske obrede ostvarila se 20.10.2013., a poslije su izvođeni finalni dijelovi dotjerivanja detalja. Zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima koji su nam pomagali danas smo crkvu svečano posvetili.

U obnovi crkve nismo mogli puno učiniti sami. Od velike pomoći su nam bili hrvatski predstavnici u Federalnoj i državnoj vlasti, oni su nam organizirali tri petine od utrošenog novca za obnovu crkve.

A sada pozivam župnika da sudjeluje u zahvali svim donatorima. Dok župnik bude prilazio pozornici uz glasovirsku pratnju Karla Milićevića otpjevat će nam Ela pjesmu „To je zemlja dide mog“.

Poslije otpjevane pjesme župnik se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u obnovi i rekonstrukciji župne crkve, a na svršetku zahvale pozvao je predstavnika Ordinarijata don Željka Majića da radove zaključi.

Treća točka: Josipovo đakonsko ređenje

Treća točka Listopadskih svečanosti bila je đakonsko ređenje Josipa Čule. Voditelj u najavi je naglasio: Pozdravljamo Josipa, čestitamo mu završeni studij teologije i đakonsko ređenje. Radujemo se njegovu svećeničkom ređenju kojega bi trebao imati slijedeće godina na Petrovdan u mostarskoj katedrali. Slijedeće godine, ako Bog da, posvetit ćemo više pozornosti Josipu povodom njegova svećeničkog ređenja i Mlade mise. A sada čujmo Josipa.

Josipova pozdravna i zahvalna riječ: „don Željko, dragi svećenici, redovnici i redovnice, poštovani hrvatski predsjedniče u Predsjedništvu BiH, dragi gosti, susjedi i prijatelji. Primite iskreni pozdrav upućen od srca povodom mojega đakonskog ređenja.

Ovo je čas zahvale:

Hvala svemogućem Bogu i njegovoj božanskoj providnosti na daru života i svim darovima koji su mi od njega dodijeljeni.

Hvala ocu Biskupu koji me je zaredio i svima vama koji ste došli bilo povodom mojeg ređenja ili drugih „Listopadskih svečanosti“.

Hvala mojim roditeljima: Juri i Gordani, sestri i bratu, rodbini i prijateljima. Na poseban način hvala školskim kolegama iz osmogodišnje škole. Rado sam se s njima nalazio.

Zahvaljujem Bogu za župnika. On mi bijaše neprekidna potpora. Imao sam želju da bude sa mnom do kraja, do mojih ređenja. Moja se želja ispunila. Bogu hvala.

Župničke vama i ja čestitam, čestitam vam dvadeset i pet godina župnikovanja i trideset godina svećeništva. Bila bi mi radost da budem i dalje blizu vas, i vi blizu mene. Bili ste mi veliki oslonac, u svemu, baš u svemu. Hvala vam“. Na koncu govora Josip se zahvalio svima onima koji su ga pomagali u školovanju. I na koncu je naglasio: „U tijeku mojeg školovanja i dosadašnjeg života više se osoba za mene molilo. Ne bih vama rekao hvala…, nego ja ću se moliti za vas, a vi nastavite moliti za mene, molite za moju ustrajnost u đakonskoj službi, a onda ako Bog da i u svećeništvu. Uspješan život neka nam bude svima zahvala.

Svima vam na molitvama, podrškama i čestitkama hvala. Bila vam ugodna ova večer. Bog vas blagoslovio.

Četvrta točka: don Ljubinih dvadesetipet godina župnikovanja

Voditelj programa uveo je prisutne u četvrtu točku Listopadskih svečanosti slijedećim riječima: „Sada obratimo pozornost prema našem župniku don Ljubi i njegovu dvadesetpetogodišnjem župnikovanju u Kruševu.

Na pozornicu su pozvani predstavnici: Župnog pastoralnog vijeća, Mjesne zajednice, Osnovne škole, Kulturno umjetničkog društva, i Pjevačkih zborova da priđu podiju i da sudjeluju u čestitci župniku.

U ime sviju prisutnih, župnika je pozdravio, čestitao mu dvadesetipetu obljetnicu župnikova predsjednik Savjeta Mjesne zajednice gosp. Željko Pušić. Iz pozdravnog Željkova govora: „Don Željko, dragi svećenici, gospodine Predsjedniče, poštovane dame i gospodo. Početkom rujna počeli smo se pripremati za Posvetu crkve za Josipovo ređenje i Dan Kruševa. Tada je župnik pokušao izbjeći bilo kakovo javno obilježavanje njegovog dvadesepetogodišnjeg župnikovanja u našoj župnoj zajednici. Na sastanku održanom početkom rujna stav Župnog vijeća i Savjeta Mjesne zajednice bio je da se mora prihvatiti i četvrta točka „Listopadskih svečanosti“ tj. dvadeset i peta obljetnica don Ljubina župnikovanja. Zahvaljujemo župniku što je prihvatio našu želju.

Župnik je prije petnaestak dana navršio punih 25 godina župničke službe u Kruševu. To je za nas velik događaj pun i prepun zahvalnosti. Župniče, veliko je i krupno da ste bili kod nas dvadeset i pet  godina. Hvala vam na svakom danu. Dvadeset i peta obljetnica je zaokružena obljetnica, srebrena i red je da je obilježimo, te da i mi vama jedanput u dvadeset i pet godina kažemo hvala.

Ovdje su predstavnici Župnog pastoralnog vijeća, predstavnici naših crkvenih pjevačkih zborova, tamburaša, i svirača, predstavnici Klape „Studenac“, predstavnici Kulturno umjetničkog društva Kruševo, predstavnici Mjesne zajednice Kruševo, svi Vam skupa izražavamo zahvalu…

Ocu biskupu upućujemo zahvalu da je don Ljubo bio kod nas i ostao dvadeset i pet godina“.

Poslije Željkova govora uzeo je mikrofon u ruke i don Ljubo te je izrazio svoju zahvalu: „Hvala svima! Moja prisjećanja idu daleko, na moj prvi dolazak, prvi dan, prvi susret s prvim Kruševljaima… Ti prvi susreti ostali su mi slika Kruševa, otvorenosti, bez susprezanja, što na srcu to na drumu. Ostadoše mi trajno drage mnoge osobe s kojima sam provodio dvadeset i pet godina kruševskih dana.

O Kruševu i kruševskim događajnicama moglo bi se govoriti i pisati dugo i na široko. Možda se i to nekada dogodi. Sada hvala svima i želim vam ugodnu večer“.

Voditelji su preuzeli mikrofon i privodili službeni dio programa na Sretnicama kraju. Slijedila je pjesma „Za svaku dobru riječ“ koju su uz glasovirsku pratnju otpjevale: Ela Čule, Andrijana Čule i Martina Šetka.

Pri kraju službenog programa nastupili su s diplama Mario Smiljanić, a četvero najmlađih članova folklorne skupine u Kulturno umjetničkom društvu:  Martino Ćorić, Ana Marija Ćorić, Marino Ćorić i Glorija Ćorić odigrali su „Linđu“.  Njihovo igranje i sviranje podigle su sve prisutne na noge. Svi su ih prisutni uz osmjeh i pozdrav podržavali i radosno im pljeskali.

Program dugo u noć pratili su pjesmom i sviranjem Karlo Milićević i Davor Kožul.