Don Franjo Markić – pedeseta obljetnica Mlade Mise

Don Franjo– Miljenko Markić obilježio je 6. 8. 2017. pedesetu obljetnicu Mlade Mise. Mladu Misu je slavio prije pedeset godina u rodnim Biogracima.  Na mladomisničkom ručku imao je 501 uzvanika, a pedesetu obljeticu obilježio je s Misom u 8,30 i Misom u 11,00 sati. Misno slavlje, neplanski, u 8,30 bilo je u Kruševu, a u 11,00  sati u Ljutom Docu.

U nedjelju pred početak Misnog slavlja u Kruševu, u uvodu u sv. Misu don Franjo je naglasio: „Nisam mogao jutros ne biti ovdje i ne biti na grobu pokojnog don Ante Romića i don Vlade Puce. Don Ante Romić me poslao u dubrovačko sjemenište i pratio me kroz moje sjemenišne i bogoslovske dane. Umro je 1964. S don Vladom Pucom vežu me dani mojeg i njegova školovanja i dani pastoralnih službi u dubrovačkoj biskupiji.“. U propovijedi svečar je govorio o životnom putu uklopljeno u Kristovo Preobraženje prije 50 godina i ovogodišnje Kristovo Preobraženje. Na svršetku Mise osobno je don Franjo dijelio prisutnim vjernicima u Kruševu „objedničke sličice“ posvećene pedesetoj obljetnici s tipičnim njegovim motom „Aleluja – Uskrsli… Ti imaš riječi života Iv. 6.68“ Na sličici se s druge strane nalazi „Biogradački sv. Jure“.

U Ljutom Docu, rodnoj i krsnoj župi don Franjo je predslavio Misno slavlje a propovijedao je biskup Ratko Perić.

Slavljenički ručak organiziran je u Kruševu, na Sretnicama u svatovskoj dvorani „Afrodita“. Ručak je planiran za 500 osoba, a sjedilo ih je 512.

Don Franjo – Miljenko rođen je u Biogracima, župa Ljuti Dolac, 1941. Otac mu je Mirko, a majka Slavka r. Lončar iz Mostarskog Graca. Oca je upamtio samo po jednom prisjećanju iz života kada ga je kao nepunog trogodišnjaka poveo za ručicu do vinograda i sjeo na kamen. Reče: „Taj kamen mi je danas oslikan u prisjećanju, često odem i sjednem na njega“. Poslije toga otac mu je otišao iz sjećanja u rat i nije se više vratio, nestao je na Križnom putu. U svim razgovorima kod don Franje osjeća se bliska povezanost s ocem. Njegova priča počinje i završava kod oca.

Zapravo, majka Slavka bijaše mu i otac i majka, hrabra žena, kršna Lončaruša skrbno ga je pratila kroz njegov život. Bila je s njime na svim župama gdje je pastoralno djelovao. O majci Slavki i danas se prepričavaju zgode u dubrovačkom kraju. Onoliko koliko je ostao u sjećanju don Franjo župljanima i svećenicima dubrovačke biskupije toliko je ostala u sjećanju i njegova majka Slavka. Prepričavaju se njezine „mudrice“ koje je rasijala u mudrim razgovorima sa susjedima župnih kuća gdje je don Franjo bio župnik i među dubrovačkim svećenicima. Bila je izravna u razgovorima. Znala je zgodno reći susjedima, svećenicima i dubrovačkom biskupu Perneku. Majka Slavka je preminula 1981. Tada je don Franjo ostao sam. Istina imao je i ima brojnu rodbinu i prijatelje. Reče „ostao sam sam, tako da sam mogao krenuti gdje sam htio“. Ma ne gdje sam htio nego ravno u afričke misije.

Don Franjo je osnovnu školu do četiri razreda završio u Biogracima, peti i šesti razred u Ljutom Docu, sedmi i  osmi s malom maturom na Širokom Brijegu. Poslije završenog osmog razreda osnovne škole ili kako se tada zvalo „male mature“ pošao je u dubrovačko sjemenište i splitsku bogosloviju. Kao mladomisnik 1967./1968. pastoralno je djelovao u župi Radošić-i u šibenskoj biskupiji. U dubrovačkoj biskupije djelovao je u slijedećim župama: Stravča, 1968.-1973.; Ponikve, 1973.-1983.

Poslije Majčine smrti odlučio se poći u afričke misije. Pripremao se za misijsko djelovanje u Dublinu u Irskoj pohađajući tečaj engleskoga jezika, 1983./1984.

 Misionarski put vodio ga je u Zambiji, biskupija Livingstone, župa Sichili 1984.-1987.; Kabompo 1987.-1989.; ponovo Sichili, 1989./1990. U domovinu se vratio 1990. Poslije povratka iz Misija djelovao je u župama Smokvica i Čara, 1990.-1993.; Smokovljani i Lisac, 1993.-1998. Nakon župe Lisac osjetio je ponovni misijski zov. Motiviran od kolega misionara, a i sam imao odluku poći po drugi put u Misije, krenuo je u novoosnovanu biskupiju Mongu u župu Gospe Lurdske. U župi Gospe Lurdske djelovao je s Ivicom Kordićem svećenikom krčke biskupije od 1998. do 2001. Slijedio je ponovni povratak u domovinu, u dubrovačku biskupiju. Od 2001. djelovao je u slijedećim župama:  Pridvorje, 2001.-2005.; Lopud, 2005.-2015; Putniković. Župu Putnikovići preuzeo je 2015. Tu je i danas na župničkoj službi.

Don Franji čestitamo zlatomisničku obljetnicu. Zahvaljujemo se svemogućem Bogu i samom don Franji što je ostao vjeran unatoč svim nevoljama i vremenima.