Nedjelja Gospodnjeg krštenja – 10.1.2021.

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje knjige proroka Izaije (Iz 55, 1-11): Ovo govori Gospodin: O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako i nemate novaca, dođite! Bez novaca i bez naplate kupite I uživajte vino i mlijeko! Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju za ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela. Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte i duša će vam živjeti. Sklopit ću s vama Savez vječan, Savez milosti Davidu obećanih. Evo, učinih te svjedokom pucima, knezom i zapovjednikom narodima. Evo, pozvat ćeš narod koji ne poznaješ, i narod koji te ne zna dohrlit će k tebi radi Gospodina, Boga tvojega i Sveca Izraelova, jer te on proslavio. Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodinu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju. Jer moje misli nisu vaše misli, i puti moji nisu vaši puti – riječ je Gospodina Boga. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova i misli moje iznad vaših misli. Da, kao što dažd i snijeg s neba silaze I ne vraćaju se onamo dok se zemlja ne natopi da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako i riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća se k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah. Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Gospodin narod svoj mirom blagoslivlje (Ps 29,1a.2.3ac.4.3b.9b-10)

  1. Prinesite Gospodinu, sinovi Božji, prinesite Gospodinu slavu njegova imena, poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu!
  2. Čuj! Gospodin nad vodama, Gospodin nad vodama silnim! Čuj! Gospodin u sili, Gospodin u veličanstvu!
  3. Čuj! Bog veličanstveni zagrmje, a u hramu njegovu svi kliknuše: Slava! Gospodin nad vodama stoluje, stoluje Gospodin – kralj dovijeka!

Drugo Čitanje – Čitanje prve poslanice sv. Ivana apostola (1 Iv 5, 1-9): Predragi! Tko god vjeruje: »Isus je Krist«, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške.Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego – u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina. Jer troje je što svjedoči: Duh, voda i krv; i to je troje jedno. Ako primamo svjedočanstvo ljudi, svjedočanstvo je Božje veće. Jer ovo je svjedočanstvo Božje, kojim je svjedočio za Sina svoga.  Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja (Mk 9,6): Otvoriše se nebesa i glas Očev zaori:  Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga!

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 1, 7-11): U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan:  »Nakon mene dolazi jači od mene.  Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.« Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I ­odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa  i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa:  »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Nebeskom Ocu, koji nam je po svome Sinu darovao spasenje i učinio nas svojom ljubljenom djecom, izrecimo svoje molitve. Molimo zajedno:

  1. Za Crkvu: da milost spasenja koju je primila od Gospodina Isusa navijesti svim ljudima, molimo te.
  2. Za sve članove Crkve: da sačuvaju svoju vjeru čistom, jakom i plodnom, molimo te.
  3. Za sve nas: da se, nadahnuti Isusovim primjerom, založimo za siromašne, potlačene, prognane, zarobljene drogom i alkoholom, te svi osjete slobodu djece Božje, molimo te.
  4. Za nekrštene: da ih ljepota evanđelja privuče, te postanu naša braća i sestre u vjeri, molimo te.
  5. Za roditelje koji s veseljem donose djecu na krštenje: da ih odgoje u školi evanđelja, molimo te.
  6. Za naše pokojne, koji su po krštenju postali tvoja djeca: ne daj da ih išta odijeli od tvoje očinske ljubavi, molimo te.

Molitva: Svemogući Bože, ti nas po svojoj neizmjernoj ljubavi ne ostavljaš u grijehu. Smjerno te molimo, izliječi u nama sve slabo i grješno, obnovi sve dobro i plemenito da bismo mogli ponovno živjeti kao djeca svjetla. Po Kristu Gospodinu našemu.