Mise za pokojne na grobljima – 2020.

Onoga časa kada su državne vlasti skupa s crkvenim odredile da Svi sveti budu neradni dan započela je praksa po svim župama da Mise po grobljima za pokojne budu u taj dan, a gdje je više groblja da se Mise slave i na Dušni dan. Kod nas su tri groblja pa smo uskladili vrijeme Misa na sva tri groblja na Svi svete. U 9,00 sati bila je Misa na Krivodolu, u 10,30 na Sretnicama i na Sajmištu u 15,00 sati. Između  Misa na Sretnicama i na Sajmištu župnik obično ode, a i treba, u župu Jare na proslavu patrona župe u Jarama. Ove godine po svim grobljima i u Jarama sa župnikom bio je i bogoslov Stipe Gabrić.

Bog je dao, i osvanuo lijepo vrijeme, bez napetosti, bez žurbe zbog vremena Misna slavlja mogla su se događati u lijepo ozračju. U zakazano vrijeme narod se sakupio na sva tri groblja prema ustaljenoj praksi pohoda grobovima svojih pokojnika.

Praksa je u Kruševu, a vjerojatno i na drugim grobljima umjesto oko oltara narod se okupi oko grobova svojih pokojnika. Tek po netko priđe bliže oltaru.

Krivodol

Na Krivodolu na zamolbu onih koji groblje održavaju na kraju Mise župnik je potakao sve prisutne na redovito izmirivanje obveza prema groblju. Krivodolsko groblje, održava se kroz cijelu godinu. Kako se za groblje brine Nikola Vidačak Nikić kroz godinu se ne može, u koje god vrijeme se dođe, zateći da nešto nije kako valja, misli se na svaki detalj.

Groblje na Krivodolu je amfiteatarskog izgleda. Radom na groblju kroz više godine uspjelo se postojeće okruženje kultivirati i prilagoditi potrebama liturgijskih obreda i drugih potrebnih radova.

Sretnice

Sretničko groblje nalazi se na brdskoj zaravni. Komunikaciju po groblju je bilo lagano izvesti. Komunikacija unutar groblja usmjerena je i orijentirana prema kapelici. Kapelica se nalazi na jugozapadnom krajnjem dijelu groblja, prema njoj vode grobaljske staze u obliku križa. Na svim stranama staze, odnosno kapelice nalaze se površine za grobove. Na lijevoj strani gledajući od kapelice nalazi se grobnica Pogorjelih svatova, te jedna zajednička grobnica za tjelesa pobijenih, stradalih i sahranjenih u dosadašnjim radovima po sreničkoj okolici i brdima. Više tijela je ekshumirano i preneseno u zajedničku grobnicu. 

Radovi na sretničkoj kapelici: Već je koja godina dana kako Sretničani s građevinskim zahvatima kapelicu prilagođuju potrebama sprovodnog ispraćaja. Izgrađene su prostorije iza oltara gdje će biti sakrstija, prostorija za pokojnika i sa sjeverozapadne strane mokri čvor. Za izgradnju rečenih dijelova brine se udruga „Naše Sretnice“ a u ime udruge Mario Kordić Zdravkov.

Župnik je na zamolbu članova udruge na kraju Mise istakao zahvalu svima onima koji sudjeluju u financijskoj potpori. Istaknute su i dvije donacije u postavljanju otvora. Otvore na kapelici darovali su Jozo Kordić Zvonkin, Drago i Damir Bevanda Cvitići.

Nadam se da će sretnčani uspjeti ubrzo privesti zamišljene radove kraju.

Sajmište

Groblje Sajmište je smješteno na lijepoj padni nedaleko od župne crkve. Kroz dugi niz godina, vododerina koja teče u velikim kišama napravila je protok između Sajmišta i dijela okoliša prema crkvi. Zato i jest s jedne i druge strane potoka blaga padina. Potokom prolazi ulica od Selište prema Polju, zato se i naziva „Seliška“. Jednim dijelom ulica je uređena, drugim nije.

Unutrašnjost groblja je raspoređena u tri dijela, desna strana od oltara pripada Podgorju, lijeva do pola Čulanima, a druga polovica Selištanima.

Unutar groblja nalaze se visoki i široki hrastovi. Mnogi su u posljednje vrijeme uništeni, ostali su oni po sredini groblja do kojih dizalica nije mogla pristupiti da bi se i njih srušilo.

Grobovi unutar groblja su raspoređeni, ni po kakvom redu i rasporedu. Kod iskapanja grobova „vikalo“ se na hrastove da su oni „glavni krivci“ što se nije uspjelo planski iskapati grobove i planski postavljati nadgrobni spomenici. Međutim, nisu problem ni hrastovi koliko se na njih „viče“, problem je što nema tko komu reći „nemoj tako, nego bilo bi bolje ovako“.

Na groblju se nalazila stara kapelica, neodržavana, uništena krova. Kapelica je srušena i konstruktivno izgrađeno sadašnje oltarište. Oltarište nije završeno. Sve radove na rušenju stare kapelice i izgradnje nove preuzeli su voditi Župni vijećnici. Na sastanku održanom 14.4.1998. odučeno je da se krene s uređivanjem kapelice. Raspisan je natječaj za radove. U natječaju su se prijavili Ivan Čule Lukin i Pero Bevanda. Pero je dobio izvoditi radove.

Bila je planirana izgradnja staze po sredini groblja prema kapelici, ali nije se moglo ništa učiniti da bi se staza izgradila. Grobovi su kopani neplanski, u tijeku iskapanja okretani u različite strane.

U radovima 2005. odlučilo se izgraditi komunikacijsku stazu unutar groblja, a oko groblja armirano betonski zid. Pred početak radova organizirana je Udruga za planirane radove (obziđivanje groblja i unutar groblja izgradnja staze). Predsjednik udruge bio je Jozo Vrebac. Radovi na izmicanju postojećeg zida, izgradnja novoga, izgradnja staze oko unutar groblja započeli su 9. 11. 2005. Jozo je s udrugom uspio privesti kraju konstruktivne radove na obziđivanju groblja i izgradnji staze. Izgradnjom zida i staze Udruga je prestala djelovati. 

Godišnje održavanje groblja: Bilo je više pokušaja da se organizira domaćine i ukopnike iz  Čula, Podgorja i Selišta da bi se započelo s redovitim održavanjem groblja, ali, nikada nije pošlo za rukom da se nešto učini na dulje staze.