Obljetnice Posveta župne crkve i Dana Kruševa 2020.

Ponedjeljak, 26. listopada 2020.: Šesta obljetnica posvete crkve i dvadeset i deveta obljetnica „Dana Kruševa“

Povodom navedenih obljetnica imali smo Misno slavlje u 18,00 sati što ga je predvodio don Tiho Šakota, župnik Pločice – Vitaljina iz Konavala (Dubrovnik). Koncelebrirali su don Stanko Smiljanić iz Cetingrada i don Ljubo Planinić. Ministrirao je Tomislav Senkić. Pjevao je zbor Horeb, svirala Kristina Šetka.

Za ovogodišnju proslavu Dana Kruševa bilo je planirano sve kao i do sada, tiskanje pozivnica i plakata, dijeljenje, polaganje vijenaca kod spomenika, priprema domjenka. Bila je planirana promocija knjige Viktora Stojkića „Rat prije rata“. No međutim, naložene su strože mjere okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru povodom corona – virusa. Morali smo planirano reducirati. Jedan dio pozivnica je bio podijeljen prvih dana dijeljenja (19. i 20. listopada). Odredbom strožih mjera (21. listopada) povodom pandemije corona-virusa, pozivnice više nisu dijeljenje, a svima onima koji su planirali doći na obilježavanje „Dana Kruševa“ govorilo se da se zbog pandemije ne dolazi.

Na polaganju vijenaca kod spomenika u 17,45 okupilo se dvadesetak osoba. Za poginuli i ubijene branitelje i civile iz Drugog svjetskog rata i Obrambenog rata kod spomenika se pomolio don Stanko Smiljanić.

U crkvi je bilo stotinjak osoba.

Planirani domjenak, do sada uobičajen, morali smo ispustiti.

Predslavitelj Misnog slavalja don Tiho Šakota u propovijedi je govorio o poveznici između Konavala i Kruševa kojega je zatemeljao don Vlado Puce, rodom iz Kruševa, sa Selišta a župnik u Cavtatu i cijelim Konavlama za vrijeme Domovinskgo rata. U propovijedi se prisjetio sviju branitelja u Obrambenom ratu.

Na kraju Misnog slavlja, prisutne je pozdravio don Ljubo Planinić, objasnio zašto je ove godine umanjen broj prisutnih, preporučio da se čuva zajedništvo koje baštinimo od gena roda i doma.