Nedjelja krštenja – 7.1.2017.

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo  čitanje: Prvo čitanje: Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 42,1-4.6-7): Ovo govori Gospodin: “Evo Sluge mojeg koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje! Na njega sam svog Duha izlio: on će donijet pravo narodima; vikati neće, neće bučiti, glas mu se neće čut po trgovima; trske napuknute prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti; po istini on će donijet pravo, neće sustat niti smalaksati, dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za naukom njegovim. Ja, Gospodin, u pravdi te pozvah, čvrsto za ruku te uzeh; oblikovah te i postavih za Savez narodu, za svjetlost pucima, da otvoriš oči slijepima, da izvedeš sužnja iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami.” Riječ Gospodnja.

 Psalam – pripjev: Gospodin narod svoj mirom blagoslivlje (29, 1a i 2a. 3ac-4, 3b i 9c-10).

  1. Prinesite Gospodinu, sinovi Božji, prinesite Gospodinu slavu imena njegova, poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu!
  2. Čuj! Gospodin nad vodama, Gospodin nad vodama silnim! Čuj! Gospodin u sili, Gospodin u veličanstvu!
  3. Čuj! Bog veličanstveni zagrmje, a u Hramu njegovu svi kliknuše: Slava! Gospodin nad vodama stoluje, stoluje Gospodin – kralj dovijeka!

Drugo čitanje: Čitanje Djela apostolskih (Dj 10,34-38): U one dane prozbori Petar: “Uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu. Riječ posla sinovima Izraelovim navješćujući ime evanđelje: mir po Isusu Kristu; on je gospodar sviju. Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao.” Riječ Gospodnja!

Pjesma prije evanđelja: Otvoriše se nebesa i glas Očev zaori: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 1,7-11): U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan:  »Nakon mene dolazi jači od mene.  Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.« Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I ­odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa  i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa:  »Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Nebeskom Ocu, koji nam je po svome Sinu darovao spasenje i učinio nas svojom ljubljenom djecom, izrecimo svoje molitve. Molimo zajedno:

  1. Za Crkvu: da milost spasenja koju je primila od Gospodina Isusa navijesti svim ljudima, molimo te.
  2. Za sve članove Crkve: da sačuvaju svoju vjeru čistom, jakom i plodnom, molimo te.
  3. Za sve nas: da se, nadahnuti Isusovim primjerom, založimo za siromašne, potlačene, prognane, zarobljene drogom i alkoholom, te svi osjete slobodu djece Božje, molimo te.
  4. Za nekrštene: da ih ljepota evanđelja privuče, te postanu naša braća i sestre u vjeri, molimo te.
  5. Za roditelje koji s veseljem donose djecu na krštenje: da ih odgoje u školi evanđelja, molimo te.
  6. Za naše pokojne, koji su po krštenju postali tvoja djeca: ne daj da ih išta odijeli od tvoje očinske ljubavi, molimo te.

Molitva: Svemogući Bože, ti nas po svojoj neizmjernoj ljubavi ne ostavljaš u grijehu. Smjerno te molimo, izliječi u nama sve slabo i grješno, obnovi sve dobro i plemenito da bismo mogli ponovno živjeti kao djeca svjetla. Po Kristu Gospodinu našemu.