Jedanaesta nedjelja kroz godinu – 18.6.2017.

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Knjige Izlaska (Izl 19,2-6a): U one dane: Izraelci dođu u Sinajsku pustinju i utabore se u pustinji. Postave Izraelci tabor tu pred brdom, a Mojsije se popne k Bogu. Gospodin ga zovne s brda pa mu rekne: »Ovo reci domu Jakovljevu, proglasi djeci Izraelovoj: ’Vi ste vidjeli što sam učinio Egipćanima; kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo. Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali savez moj, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’« Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev Njegov smo narod i ovce paše njegove. (Ps 100,2-3.5)

  1. Kliči Gospodinu, sva zemljo! Služite Gospodinu u veselju! Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem!
  2. Znajte da je Gospodin Bog:on nas stvori i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove.
  3. Jer dobar je Gospodin, dovijeka je ljubav njegova, od koljena do koljena vjernost njegova.

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (Rim 5,6-11):  Braćo! Dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro. Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. Koliko li ćemo se više sada, pošto smo opravdani krvlju njegovom, spasiti po njemu od srdžbe? Doista, ako se s Bogom pomirismo po smrti Sina njegova dok još bijasmo neprijatelji, mnogo ćemo se više, pomireni, spasiti životom njegovim. I ne samo to! Dičimo se u Bogu po Gospodinu na­šemu Isusu Kristu po kojem zadobismo pomirenje. Riječ Gospodnja.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 9,36 – 10,8): U ono vrijeme: Kad Isus ugleda mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.« Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda. Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: ’Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika

Uvodna molitva: Bogu, Svemogućem Ocu, koji je poslao svoga Sina da nam svojom riječju i životom bude put spasenja, uputimo svoje molitve.

  1. Za Papu, biskupe i svećenike: da na dobro uče i odgajaju tvoj narod kako bi svi osjetili da su tvoja djeca, molimo te.
  2. Za narodne vođe, službenike sigurnosti, novinare i sve kojima je posao služenje: da budu radosni zbog služenja čovjeku, a ne da čovjeka krivotvore molimo te.
  3. Za našu djecu koja će ovih dana iz školskih klupa poći na ljetne odmore neka ne izgube iz vida svoje duhovne obveze, molimo te.
  4. Za sve naše nove sjemeništarce i bogoslove i sve druge poslanike na njivi Gospodnjoj, za ovogodišnje  mladomisnike: da ih ispuniš evanđeoskim duhom i zanosom, molimo te.
  5. Za nas okupljene na svetu misu: da se odupiremo đavolskim zavođenjima i pomažemo sve ljude koji su potrebni naše pomoći, molimo te.
  6. Hvala ti Bože za dar života ovdje na zemlji i za sigurnost da ćemo biti spašeni i otkupljeni u nebu, a sve one koji su se već našli u nebu spasi i otkupi, molimo te.

Zaključna molitva: Svemogući Bože, usliši nam smjerne molitve i čuvaj nas postojane u vjeri i svim iskušenjima života. Daj nam vjerno ići za tvojim Sinom te jednom zavrijedimo biti dionici tvoje slave. Po Kristu Gospodinu našemu.