Dvadeseta nedjelja kroz godinu – 16.8.2015.

Misna čitanja Prvo čitanje – Čitanje Knjige mudrih Izreka (Izr 9,1-6): Mudrost je sazidala sebi kuću, i otesala sedam stupova. Poklala je svoje klanice, pomiješala svoje vino i postavila svoj stol. Poslala je svoje djevojke da objave svrh gradskih visina: “Tko je neiskusan, neka se svrati ovamo!” A nerazumnima govori: “Hodite, jedite od mojega kruha i pijte vina koje sam pomiješala. Ostavite ludost, da biste živjeli, i hodite putem razboritosti.” Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin! (Ps 34, 2-3.10-15)

  1. Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima! Nek se Gospodinom duša moja hvali, nek čuju ponizni i nek se raduju
  2. Bojte se Gospodina, vi sveti njegovi: ne trpe oskudice koji ga se boje. Osiromašiše mogućnici i gladuju, a koji traže Gospodina ne trpe oskudice.
  3. Dođite, djeco, i poslušajte me, učit ću vas strahu Gospodnjem. O čovječe, ljubiš li život? Želiš li se dana naužiti sretnih
  4. Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi!

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima (Ef 5,15-20): Braćo! Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom! Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista! Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu, govori Gospodin (Iv 6, 56).

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 6, 51-58):  U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu:»Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu:»Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Svemogućemu Bogu, koji nas u zajednici vjernika hrani svojom riječju i tijelom svoga Sina, iznesimo svoje ponizne molitve.

  1. Za Crkvu, zajednicu tvojih vjernika da se trajno nadahnjuju otajstvom sv. mise, te se i sami daruju tebi na slavu a braći ljudima za njihovo povezivanje, molimo te.
  2. Za braću u vjeri koja su daleko od župne zajednice i od sv. mise, neka sami shvate značenje zajedništva s vjernicima u slavljenju sv. mise, molimo te.
  3. Za sve služitelje presvetoga stola – biskupe, svećenike i đakone, da žive dostojno svoje svete službe, molimo te.
  4. Za našu župnu zajednicu, da nam zajedništvo kod svetog misnog stola bude nadahnuće za zajedništvo sa braćom i sestrama, molimo te.
  5. Ti si Bože Oče naš dobri Otac, hvala ti na svim darovima kojima nas obdaruješ, primi našu zahvalu, molimo te.
  6. Za našu braću i sestre koji dovršiše ovozemaljski hod nagradi vječnim počinkom u tvome kraljevstvu, molimo te.

Molitva: Svemogući Bože, naš zemaljski život ti krijepiš nebeskom hranom. Daj da okrijepljeni kruhom života budemo istinski svjedoci novoga neba i nove zemlje. Po Kristu Gospodinu našemu.