Tijek devetnice

Devetnica na čast Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Karmelskoj i proroku Iliji započela je 11. srpnja. Svaku večer u 18,45 imamo molitve devetnice s pjevanjem litanija i molitva krunice, a u 19,00 sati je početak sv. Mise.

  • 11. srpnja, petak: U prvu večer devetnice u petak, 11 srpnja misno slavlje je predslavio fra Miro Šego, župnik u Čitluku, propovijedao je o „Snaga – dar Duha Svetoga“. Pjevao je dječji zbor „Ilijini Anđeli.
  • 12. sripnja, subota: U subotu Misno slavlje je predslavio broćanski dekan i župnik u Čerinu fra Dario Dodig. On je propovijedao na temu „Jakost – dar Duha Svetoga“. Za vrijeme misnog slavlja pjevali su: Ela Čule, Andrea Čule, na glasoviru je svirala Barbara Zovko, na flautama Ružica Čule i Matea Čule, na gitari David čule.
  • 13. srpnja, nedjelja: U nedjelju, 13. srpnja Misno slavlje je predslavio župnik iz Pologa don Jakov Renić, pjevao je zbor starijih pjevača. Don Jakov je propovijedao o „Riječ – Dar Duha Svetoga“. Propovijed je popratio citatima iz prvog liturgijskog čitanja, knjige proroka Izaije, te iz nedjeljnog Evanđelja o sjemenu – riječi Božje.
  • 14. srpnja, ponedjeljak: Misno slavlje u četvrti dan devetniice predvodio je don Ivan Marčić, kapelan u Mostaru, župa sv. Ivana Evanđeliste (Mostar Centar II – Zalik). Pjevali su za vrijeme misnog slavlja pjevači zbora mladih iz župe Centar II – Zalik, Vojska Kristova. Don Ivan je lijepo s nekoliko misli uveo sve nas prisutne u misno slavlje govoreći o ustrajnosti na putu dobra čina, a propovijed je imao na temu “Prije smrt nego Kristov nauk i Crkvu napustiti”. Poslije Mise mladi župe Centar II – Zalik ostali su na domjenku u župnim prostorijama.
  • 15. srpnja, utorak, peti dan devetnice, Misno slavlje predslavio je ovogodišnji mladomisnik, rodom iz susjedne župe Čitluk, don Tomislav Zubac. Zubac je imao Mladu misu u prošlu nedjelju u čitlučkoj župnoj crkvi. U početničkim ali sigurnim koracima don Tomislav je predslavio Misu i održao propovijed na temu “Dobrim primjerom svjedočiti”. Uz don Tomislava je koncelebrirao župnik don Ljubo. Na oltaru u liturgijsko ruho bila su odjevena i dvojica akolita: Josip Čule i Mario Skender. Josip i Mario su prošlolipanjski diplomanti na teološkim učilištima, ako Bog da ovogodišnji ređenici za đakone.
  • 16. srpnja, srijeda, šesti dan devetnice – Gospa Karmelska, misno slavlje predvodio o. Đani Kordić, prior samostana na Buškom Blatu. U koncelebraciji su bili: don Luka Pavlović (katedralni župnik), don Đuro Bender (župnik na Gradini), don Jakov Renić (župnik u Pologu), don Ivan Turudić (župnik na Tepčićima) i domaći župnik don Ljubo Planinić. U ispovijedanju pomagao je do kraja Misnog slavlja fra Robert Kiš (župnik u Gradnićima). Za vrijeme Mise pjevanje su organizirali Tamburaši sa svojim učiteljem Davorom Kožulom, na orguljicama je Slavu svirala Antonija Zovko, pjevali su skupa zbor mladih i zbor srednjih pjevača. O. Đani propovijedao je o čašćenju proroka Ilije, Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske i o karmelskom škapularu.
  • 17.7.2014. četvrtak, sedmi dan devetnice, Misno slavlje predslavio je Kurtović fra Ante, župnik u Ljutom Docu. Fra Ante je imao propovijed na temu „Sveci naši zagovornici“. Za vrijeme mise pjevao je ljutodočki župni zbor. Ispovijedao je Turudić don Ivan.
  • 18.7.2014. petak, osmi dan devetice. Kao i proteklih večerju i u ovu večer, iako su vrućine ušle u crkvu ipak je misa bila u crkvi, a ne u crkvenom dvorištu. Predvoditelj Misnog slavlja bio je Bijakšić don Ivan kapelan na Gradini. Misno slavlje je prikazao za nova duhovna zvanja u hrvatskom narodu. Molio se Bogu za sve potrebe prisutnih vjernika. Tema propovijedi bila mu je “ljubav prema krepostima”. Za vrijeme Mise pjevao je župni zbor s Gradine. Milozvučno i ugodno pjevanje popunjavalo je prostor naše župne crkve. Neka bude sve na veću slavu Božju, na proslavu našeg nebeskog zaštitnika proroka Ilije i našega supatrona Gospe Karmelske.
  • 19.7.2014. subota, deveti dan devetnice: Misno slavlje je predslavio don Ivan Turudić, pjevali su za vrijeme mise “Srednji” župni pjevači. Don Ivan je onako kako to on zna i umije lijepo reći i ovaj puta sve nas uveo u Misno slavlje s razmišljem o zlu koje vlada oko nas, na istu temu je imao i propovijed. Šteta što je zbog vremena i da se ne bi s Misom oduljilo s temom započetom morao prikrajčiti. U Misi su spomenuta sva imena poginulih, stradalih i pobijenih kruševljana u dosadašnjim ratovima. U Prvom ratu stradalo je 31 kruševljanin, u Drugom 168 a u Obrambenom ratu poginulo i stradalo je 18 kruševljana. Neka im Bog po svim našim molitvama i ovom Misnom slavlju udijeli “pokoj vječni”.

U sve dane devtnice zahvaljujući dobrom odazivu susjednih svećenika prisutni vjernici imali su priliku za ispovijed.

U sve večeri ministrirali su ministranti prema rasporedu njima određenom, a čitači prenosili riječ Božju.