Duhovna priprema za Ilindan i Gospu Karmelsku

DevetnicaU svijetu koji više obraća pozornost na izvanjsko potrebno je obrati pozornost i prema duhu, prema nama samima. Istina je da Bog zna što nam je potrebno, ali ako se ne molimo  udaljavamo se od Boga, a ne Bog od nas. Molitvom budimo bliski sa svojim Bogom. Slijedimo primjere proroka Ilije i BDM – Gospe Karmelske. Molitva nas odgaja i uvodi u blizinu Božju. Molitvom smo bliski Bogu. Molitvom se s njime „dogovaramo“ kako postići radost, sreću, kako riješiti pojedina životna pitanja, kako riješiti zadaće koje su pred nas postavljene. Rekoh da Bog zna što nam je potrebno, ali našom molitvom On vidi da nam je stalo do nas i neće izostati a da nam ne priskoči u pomoć. Surađujmo s Bogom i On će surađivati s nama.

Pripremni dočekajmo Ilindan i Gospu Karmelsku. Neka naša priprema bude pokazana u izvanjskom i duhovnom. U izvanjskom neka naše obiteljske kuće budu ugodno pripremljene za doček gostiju i dragih prijatelja. U duhovnom pripremat ćemo se kroz deveticu molitvom i pjesmom  slaveći Boga i časteći proroka Iliju i Gospu Karmelsku. Neka nas ova dva naša velikana povežu na nivou cijele župne zajednice. Gradimo i gajimo zajedništvo, a zajedništvo će čuvati nas.

Blagdan i svetkovina sv. Ilije proroka našeg nebeskog zaštitnika i župnog patrona ove godine je u nedjelju 20. srpnja, a blagdan Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske dolazi srijedom.

Uz kalendarska slavlja nedjelja, Gospodnjih blagdana i znamenitijih svetaca, koji se slave u Hercegovini, Ilindan i Gospa Karmelska su svečani i sveti dani za župnu zajednicu u Kruševu. Povodom Ilindana i Gospe Karmelske neka se i ove godine dogodi hodočasničko i pučko raspoloženje cijelog Kruševa i susjednih mjesta.

Devetnica

Ilindanu i Gospi Karmelskoj prethodit će devetica, pučke ispovijedi, ispovijedi starih, bolesnih i nemoćnih osoba u župi.

Pobožnost devetnica započet će u petak 11. srpnja 2014. u 19,00 sati. Svaki dan imat ćemo pobožnost na čast Gospi Karmelskoj i proroku Iliji, pa misno slavlje i prigodnu propovijed. Uz pobožnost devetnice bit će mogućnost pojedinačne ispovijedi. Nastojat ću pozivati svećenike da po mogućnosti bude svaki dan barem po jedan ili više njih na raspolaganju za ispovijed.

Šesti dan devetnice proslavit ćemo spomendan Blažene Djevice Marije Gospe Karmelske. Misno slavlje na Gospu Karmelsku predslavit će karmelićanin o. Đani Kordić, poglavar samostana na Buškom Blatu.

U zadnji dan devetnice, tj. na ilindansku uočnicu  slavit ćemo Misu za sve poginule i nestale Kruševljane u dosadašnjim ratovima.

Uključimo se aktivno u pobožnost devetnice: ministranti, čitači, pjevači i svi župljani. U misnim slavljima pripremit ćemo pjevanje sa župnim zborovima, tako da svaku večer jedan od zborova predvodi pjevanje u misnom slavlju.