Trinaesta nedjelja kroz godinu – Sv. Petar i Pavao – 29.6.2014.

Misna čitanja Prvo čitanje – Čitanje Djela apostolskih (Dj 12,1-11): U one dane uze Herod zlostavljati neke od Crkve. Mačem pogubi Jakova, brata Ivanova. Kad vidje da je to drago Židovima, uhvati i Petra (bijahu upravo Dani beskvasnih kruhova). Uhiti ga, baci u tamnicu i dade da ga čuvaju četiri vojničke četverostraže, nakan izvesti ga nakon Pashe pred narod. Petra su dakle čuvali u tamnici, a Crkva se svesrdno moljaše Bogu za njega. One noći kad ga je Herod kanio privesti, spavao je Petar između dva vojnika, okovan dvojim verigama, a stražari pred vratima čuvahu stražu. Kad eto: pojavi se anđeo Gospodnji te svjetlost obasja ćeliju. Anđeo udari Petra u rebra, probudi ga i reče: “Ustaj brzo!” I spadoše mu verige s ruku. Anđeo mu reče: “Opaši se i priveži obuću!” On učini tako. Onda će mu anđeo: “Zaogrni se i hajde za mnom!” Petar izađe, pođe za njim, a nije znao da je zbilja što se događa po anđelu: činilo mu se da gleda viđenje. Prošavši prvu stražu, i drugu, dođoše do željeznih vrata koja vode u grad. Ona im se sama otvore te oni izađu, prođu jednu ulicu, a onda anđeo odjednom odstupi od njega. Petar pak, došavši k sebi, reče: “Sad uistinu znam da je Gospodin poslao anđela svoga i izbavio me iz Herodove ruke i od svega što je očekivao židovski narod.” Riječ Gospodnja!

 Psalam Ps 34,2-9 Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,

  1. Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima! Nek se Gospodinom duša moja hvali: nek čuju ponizni i nek se raduju!
  2. Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo ime njegovo zajedno! Tražio sam Gospodina, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga.
  3. U njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša.Eto, jadnik vapi, a Gospodin ga čuje, izbavlja ga iz svih tjeskoba.
  4. Anđeo Gospodinov tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi. Kušajte i vidite kako dobar je Gospodin: blago čovjeku koji se njemu utječe!

Druga poslanica – Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju (2 Tim,4,6-8,17-18): Predragi! Jer se već prinosim za žrtvu ljevanicu, prispjelo je vrijeme moga odlaska. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak. Ali Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi Poruka te je čuju svi narodi; i izbavljen sam iz usta lavljih. Izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen! Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sazidt ću Crkvu svoju, i vrta paklena neće je nadvladati. Aleluja!

Evanđelja – Čitanje sv. Evanđelja po Mateiju (Mt 16,13-19): Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od prorokâ.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Riječ Gospodnja!

Molitva vjernika – Uvod: Krist Isus svojom ljubavlju prema Ocu nebeskom pokazao nam je put ljubavi koja nadvisuje svaku ljudsku ljbuav. Molimo Oca nebeskoga po zagovoru sv. Petra i Pavla da nam udijeli mudrost ljubavi koja preobražava svijet.

  1. Bože u svetim apostolima dao si nam primjer vjere i svjedočanskoga života. Okrijepi nas svojim Duhom da budemo vjerni nasljedovatelji apostolskog života, molimo te.
  2. Za tvoju Crkvu, sazidanu na vjeri apostola; obnovi je u vjernosti evanđelju i pomozi joj graditi novo zajedništvo među ljudima, molimo te
  3. Za papu Franju i sve pastire Crkve: obdari ih snagom i mudrošću da tvoju Crkvu vode putem evanđeoske pravednosti i mira, molimo te. ž
  4. Za sve kojima si povjerio apostolsku službu naviještanja tvoje riječi: usadi im u srce duh evanđelja da riječ koju naviještaju vjerno svjedoče svojim životom, molimo te.
  5. Za nas ovdje sakupljene: udijeli nam oduševljenje za put vjere na koji si nas pozvao i udijeli nam ustrajnost na tom putu, molimo te.
  6. Za našu pokojnu braću i sestre: oprosti im grijehe i po vjeri Crkve obdari ih vječnim spasenjem, molimo te.

Zaključak: Svemogući Bože, izručujemo tvojoj očinskoj dobroti svoje molitve. Ne dopusti da nas na putu kroz svijet zaslijepi i zaustavi ono što je prolazno i daj da, slijedeći mudrost Kristova križa, vjerno hodimo prema onom što je vječno. Po Kristu Gospodinu našemu.