Crkva na kamenu o Pučkim misijama

DSC_2867Naslov teksta je „Probudi se kršćanine!“

U tekstu je riječ o

  • Otvaranju Pučkih misija
  • Danu Kruševa
  • Blagoslovu novog oltara u crkvi
  • Blagoslovu novih glavnih vrata na crkvi
  • obnovi crkve

KRUŠEVO – Župa Proroka Ilije u Kruševu, povodom Godine vjere, od 20. do 27. listopada, organizirala je Pučke misije. Za predvoditelje Pučkih misija župnik don Ljubo Planinić pozvao je isusovca o. Zvonimira Vlaha i župnika susjedne župe Ploče-Tepčići don Ivana Turudića. Preporuča se da se svake desete godine u župi organiziraju Pučke misije, u Kruševu su tako bile prve 1966., druge 1976., treće 2003. Tjedan Pučkih misija obilježen je misijskim programom, a u tom tjednu obilježen je i Dan Kruševa kojega Kruševljani redovito proslavljaju 26. listopada.

Pučke misije započele su u nedjelju 20. listopada svetom Misom u 11 sati. Na početku misnoga slavlja blagoslovljen je misijski križ. Misijski križ postavljen je na ulazu u crkveno dvorište gdje će i ostati. Misno slavlje s kojim su započele misije predvodio je o. Zvonimir, u koncelebraciji je bio i drugi misionar don Ivan, te fra Mate Dragičević, don Luka Pavlović i župnik, a pjevao je župni zbor. Lijepo i sunčano vrijeme pogodovalo je pa je obred blagoslova križa i misno slavlje organizirano u dvorištu ispred crkve. Na početku svete Mise o. Zvonimir blagoslovio je i novi oltar u župnoj crkvi te nova ulazna vrata. U crkvi su glavni oltar, tabernakul, propovjedaonica, te nova vrata umjetnički zahvat gospodina Ilije Skočibušića koji ih je nakon blagoslova prvi otvorio.

Don Ljubo je istaknuo da je u obnovi crkve sudjelovalo više osoba i organizacija, inženjera, arhitekata, donatora, građevinskih i drugih majstora, radnika, pomagača i podupiratelja u različitim vidovima. U ime župne zajednice zahvalio je svima i preporučio ih u molitvu. S radovima na župnoj crkvi započelo se u rujnu 2006. i otada se sveta Misa i liturgijska slavlja slave u župnoj dvorani, a sada nakon sedam godina, ponovno su se vratili u župnu crkvu. Vrijeme obnove, od 2006. pa sve do 2013. godine bilo je vrijeme avanture, neizvjesnosti, vrijeme u kojem često nismo znali kako će sve na kraju završiti i izgledati, istaknuo je don Ljubo. A završilo je najbolje kako je moglo, trud se isplatio. Kruševljani su dobili sada jednu od najljepših crkva u Hercegovini. Najvažnije od svega jest da su u novu crkvu ušli i oni u novom ruhu, obnovljeni, izgrađeni zahvaljujući susretu s Kristom kroz Pučke misije. I oni su otvorili širom svoja vrata, vrata srca za Krista.

Tjedan Pučkih misija bio je svakoga dana popunjen od jutarnjih do večernjih sati s predviđenim planom i programom. Susreti su bili organizirani po skupinama, svako jutro slavljena je sveta Misa, zatim su misionari obilazili stare i bolesne u župi, a u poslijepodnevnim satima započinjao je drugi dio susreta i duhovne obnove: susreti s djecom, krunica, sveta Misa, susreti s odraslima i mladeži, bračnim parovima, roditeljima. Župljani su imali mogućnost za susret s misionarom i naravno svaki dan mogućnost za susret s Gospodinom kroz sakrament ispovijedi.

Misije su crkveni događaj koji poziva sve vjernike župne zajednice da kroz navještaj Božje riječi te promišljanje nastoje svoj ljudski i kršćanski život učiniti kvalitetnijim i plemenitijim. U ovom užurbanom svijetu imamo priliku zastati, sagledati i propitati svoj život, te donijeti odluku za iskreniji i vjerniji kršćanski život. Ovo je bila prilika da se vjernici probude i iskoriste priliku za oproštenje i pomirenje, s Bogom i s drugima, da pruže ruku i podignu posrnuloga brata.