HODOČAŠĆE I SVETA MISA NA JELINU GROBU

Više od dva stoljeća u usmenoj predaji na Krivodolu živi uspomena na Jelu i na njezin grob. Uspomena na nju živi po prisjećanju na njezinu mučeničku smrt. S koljena na koljeno, od generacije na generaciju uspomena se na krivodolsku mučenicu blaženo i sveto prenosi i živi.
Njezin grob na Krivodolu, koji je pronađen i lijepo s okolnim prostorom uređen, je hodočasničko mjesto. I mi ćemo, ako Bog da, i ove godine hodočastiti na Jelin grob kao što je to bio običaj i dosadašnjih godina. Od ponedjeljka 27. rujna do subote 2. listopada, svaku ćemo večer moliti krunicu u 18 sati na Jelinu grobu. Stoga u tom tjednu i neće biti večernjih misa u župnoj crkvi. A onda, u nedjelju 3. listopada, slavit ćemo svečanu svetu misu u 11 sati na Jelinu grobu.
Draga braćo i sestre, sve vas iskreno pozivam da u ove dane zajedno molimo krunicu na Jelinu grobu. To je naš dug prema svima onima koji su dali svoje živote u teškom razdoblju turske vladavine za “krst časni i slobodu zlatnu”. Ujedno ćemo oživjeti naše velikane duha, pa i one “malene“ koji su postali veliki poput Jele koja je braneći svoju nevinost radije žrtvovala svoj život nego pristala na ono što su njezini nasilnici htjeli od nje učiniti.
Ovakvih likova puna je naša povijest. O njima se malo zna, ali upisani su zacijelo
u Božjim kronikama. Oni su za nas sveti i mučenici. Mogu biti svima nadahnuće za
današnji stil života, za današnju životnu borbu, za ideale. Zar i naše obitelji ne mogu
prepoznati u ovome liku veličinu koju mogu nasljedovati, kao što uostalom nasljedu jemo vrline mnogih naših svetaca i svetica.

dav