Oproštaj s don Ljubom – Osvrt

U nedjelju 22. kolovoza 2021. imali smo oproštajnu večer s našim dugogodišnjim župnikom, don Ljubom Planinićem. Misa je slavljena na vanjskom oltarištu ispod crkve gdje se čitav kruševski puk okupio u molitvi. Misno slavlje je predslavio župnik don Ljubo Planinić, a koncelebrirao je don Josip Čule. Misna čitanja pročitali su Kristijan Marijanović i Ivona Bevanda. A ministrirali Franjo Ćorić, Luka Bevanda, Antonio Kordić i Kristijan Marijanović. Pod Misom pjevali su pjevači zbora „Horeb“ i „Gospe Karmelske. U svojoj propovijedi, župnik je otvorio svoje srce do kraja, dotakao se svih onih kruševskih uspomena, kako lijepih, tako i onih manje dragih. Obratio je pozornost koliko je važno područje Kruševa, mjesto koje se ističe po zasebnom mentalitetu, različit od broćanskog, blatskog i mostarskog kraja. I na takvom račvištu, teško se bilo razvijati.

U župu je stigao za vrijeme velikih društvenih promjena kada se Kruševo izravno nalazilo pred velikosrpskom agresijom. Naravno, narodu je bio potreban dobar pastoralni djelatnik, a don Ljubo je uvijek znao udijeliti utješnu riječ, unijeti vedrinu, veselije raspoloženje, tamo gdje je to bilo potrebno. U tim trenucima to je bilo od presudne važnosti. Stoga, njegov pastoralno-liturgijski rad započinje u vrlo teškim okolnostima, a kada je nastupilo vrijeme ratnom hlađenju, preostalo je vrijeme obnavljanja, ne samo materijalnog nego i duhovnog jer trebalo je narod iza rata izvesti na pravi put, a to je župnik, s Božjim blagoslovom, dobro učinio. Župnik se u propovijedi također spomenuo svih imena koja su mu bila pri ruci u pomoći oko organiziranja svega što se ticalo župe Kruševo. Svakako, taj emotivan govor ostavio je utisak na kruševski puk, gotovo svaka druga osoba brisala je suze, a kako i neće kada se opraštate s osobom koja vas je krstila, pripremila za Prvu svetu Pričest i Krizmu i tako nekolicinu generacija, također, mnoge od tih je i vjenčao. Ali, u svojoj propovijedi na kraju je rekao: Odo… Odo u drugi kraj, ali samo tjelesno. Kruševo nikada neće iščeznuti iz mojeg srca, mojih osjećaja, mog senzusa.

Na koncu Misnog slavlja, u ime župe i župske zajednice, pozdravnu riječ imao je Mario Pušić. Mladi romanopisac u svom proznom stilu opisao je godine boravka župnika don Ljube Planinića u Kruševu. Dotakao se svih hvalevrijednih projekata stavljajući naglasak na kulturu iz koje su iznikli brojni kruševski talenti. Zahvalio se na svemu što je don Ljubo učinio za župu u ime cijele župske zajednice, a novom župniku don Marku Šutalu izrazio dobrodošlicu.

Iza Misnog slavlja, u crkvenom dvorištu bili su posloženi stolovi s hranom i zdravicom. Mnoštvo svijeta se okupilo i prijateljevalo sa zvukom harmonike i vesele pjesme. U neka doba zapjevao se bećarac kojeg je župnik odmah podržao. To je poznato i od ranije. Uvijek je pozdravljao pjesmu, a upravo s tom pjesmom i istodobno ganutim i veselim raspoloženjem, završila je oproštajna noć.