Oproštaj s župnikom don Ljubom

Dragi župniče don Ljubo!                                          Započet ću s jednom izrekom najpoznatijeg rimskog govornika Marka Tulija Cicerona koji je rekao nekom zgodom: „Zahvalno srce je ne samo najveća vrlina, nego i temelj svih vrlina!“ Budući da je srce temelj svih vrlina i mi osjećamo potrebu od srca Vam, don Ljubo, zahvaliti za revno služenje ovoj župskoj zajednici u Kruševu.

Sve je započelo davne 1989. kada vam je 7. listopada blagopokojni Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski msgr. Pavao Žanić dodijelio dekret kojim Vas imenuje župnikom župe sv. Ilije proroka u Kruševu. Od tog 7. listopada 1989. pa do današnjeg dana 22. kolovoza 2021. u Kruševu ste proveli nepune 32. godine ili, simbolički rečeno, 11 643 dana što je za samo 3 dana manje od pokojnog župnika don Ante Romića (11 646 dana).

Tijekom 32. godine učinili ste mnogo na ovom području. Došli ste u predratno doba kada je ova župa vapila za materijalnom obnovom. Nažalost, došao je i rat kada su se neprijateljski vojnici tiho spustili u Mostar s ciljem da zauzmu položaj u Kruševu. Međutim, svojom hrabrošću i odvažnošću mještani Kruševa su se s rezervnim sastavom policije suprostavili protivnicima 26. listopada 1991. Taj dan ostat će upisan u našoj povijesti. Obilježavamo ga svake godine kao „Dan Kruševa“. Slijedio je rat koji je trajao u Kruševu do 11. lipnja 1992.

Završetkom rata odmah se krenulo u temeljitu obnovu župe. Najprije su krenule obnove obiteljskih kuća i infrastrukture Kruševa

Po završetku višegodišnje obnove Kruševa slijedili su radovi na obnovi župske kući i izgradnje pastoralnog centra koji su trajali sve do 2006. godine. U sklopu župske kuće sagradili smo dvoranu kojoj mnoge župe mogu zavidjeti.

Slijedila je višegodišnja obnova župne crkve sv. Ilije proroka. Obnova crkve trajala je od 2006. do 2013. Obnovljenu crkvu blagoslovio je 20. listopada 2013. isusovac o. Zvonko Vlah na otvaranju pučkih misija, a posvetio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić 26. listopada 2014. Budući da smo imali župnu dvoranu na raspolaganju, od 2006. do 2013. sv. Mise su slavljene u toj dvorani.

Nakon posvete crkve, razgovaralo se o mogućoj izgradnji vanjskog oltarišta pored stećaka. Radovi na izgradnji su započeli, a 2018. završeni. Upravo te 2018. po prvi smo puta imali devetnicu u čast Gospi Karmelskoj i sv. Iliji proroku na novom vanjskom oltarištu.

Nadalje, na Krivodolu se još od davnih vremena časti Jelin grob. Župnik don Ljubo je odlučio osnovati povjerenstvo za ispitivanje Jelina groba. Na Veliku subotu 31. ožujka 2018. točno u podne pronađene su kosti Jeline na mjestu gdje je pokopana. Na župnikov poziv biskup Ratko došao je na Krivodol 14. listopada 2018. kako bi po drugi put, zajedno s narodom, pokopao Jelu. Svake godine na prvu nedjelju u listopadu spominjemo se Jele i njezinog mučeničkog odlaska s ovoga svijeta.

Jedna od najpoznatijih osoba tijekom 20. stoljeća na ovim našim prostorima zasigurno je bio i i ostao nadbiskup dr. Petar Čule. Njemu u čast na ulazu u dvorište podigli smo spomenik kojega je 17. srpnja 2019. svečano blagoslovio biskup Ratko Perić. Hvalevrijedno je da se župa Kruševo do dana današnjega spominje svoga velikog sina biskupa Petra Čule kojemu smo u Kruševu podigli spomenik te mu posvetili vitraj, župsku dvoranu i orgulje.

Ova župa će, 2024., ako Bog da, proslavit stotu obljetnicu svoga osnutka. Bit će nam drago obilježiti stogodina od osnutka i „stodinu“ lijepih uspomena vezanim uz život čovjeka ovoga kraja.

Dragi župniče od srca Vam zahvaljujemo na svim ovim idejama i temama koje ste pretvorili u stvarnost. Završavam s dvije izreke:

  1. „Živio u zanimljivim vremenima!“ – uvjereni smo župniče da Vam nijedan dan u župi Kruševo nije bio monoton i zamoran, nego da je bio ispunjen zanimljivim i veselim trenutcima kojih ćete se rado prisjećati.
  2. Zajedno sa sv. Pavlom želimo Vam: „Propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom.“ (2 Tim 4,2).

Neka Vas na putu prati zagovor naših nebeskih zaštitnika BDM Gospe Karmelske i sv. proroka Ilije da u životu činite sve na veću slavu Božju i na pomoć bratu čovjeku!

Živjeli i Bog Vas blagoslovio u Važem i našem Stocu!