Devetnaesta nedjelja kroz godinu – 8.8.2021.

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje- Čitanje Prve knjige o kraljevima (1 Kr 19,4-8): U one dane: Ode Ilija dan hoda u pustinju; sjede ondje pod smreku, zaželje umrijeti i reče: “Već mi je svega dosta, Jahve! Uzmi dušu moju, jer nisam bolji od otaca svojih.” Zatim leže i zaspa. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: “Ustani i jedi.” On pogleda, kad gle – kraj njegova uzglavlja na kamenu pečen kruh i vrč vode. Jeo je i pio, pa opet legao. Ali se anđeo Jahvin javi i drugi put, dotače ga i reče: “Ustani i jedi, jer je pred tobom dalek put!” Ustao je, jeo i pio. Okrijepljen tom hranom, išao je četrdeset dana i četrdeset noći sve do Božje gore Horeba. Riječ Gospodnja!

 Psalam – Pripjev: Kušajte i vidite kako je dobara Gospodin! (Ps 34,2-9)

  1. Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima! Nek se Gospodinom duša moja hvali: nek čuju ponizni i nek se raduju!
  2. Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo ime njegovo zajedno! Tražio sam Gospodina, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga.
  3. U njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša. Eto, jadnik vapi, a Gospodin ga čuje, izbavlja ga iz svih tjeskoba.
  4. Anđeo Gospodinov tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi. Kušajte i vidite kako dobar je Gospodin: blago čovjeku koji se njemu utječe!

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima (Ef 4,30 – 5,2): Braćo! Ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. Budite dakle nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris. Riječ Gospodnja!

Pjesma prije evanđelja: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao, govori Gospodin; tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke (Iv 6,51).

Evanđelje: Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 6,41-51): Židovi nato mrmljahu protiv njega što je rekao: »Ja sam kruh koji je sišao s neba.« Govorahu: »Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: ‘Sišao sam s neba’?« Isus im odvrati: »Ne mrmljajte među sobom! Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni. Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Riječ Gospodnja!

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, molitvom se utecimo nebeskome Ocu, koji nam je u svome Sinu darovao kruh života.

  1. Za Crkvu da se svakodnevno obnavlja snagom euharistijske gozbe, molimo te.
  2. Za svećenike, redovnike i redovnice kojima si povjerio brigu za tvoj narod: osnaži ih da životom izvršuju ono što riječima propovijedaju, molimo te.
  3. Za sve kršćane: pomozi im da spoznaju blizinu tvoga Duha i da se svakodnevno hrane tvojom božanskom riječju, molimo te.
  4. Za našu župnu zajednicu nadahni nas svojom milošću da se oslobađamo od svega što nam priječi put k tebi, molimo te.
  5. Za sve ljude koji se nalaze na različitim putovima, da sretno do cilja stignu i svojoj kući se povrate, molimo te.
  6. Za našu pokojnu braću i sestre: primi trud njihova života i privedi ih zajedništvu svetih, molimo te.

Molitva: Bože, ti nas ne ostavljaš same na putu života, nego nas trajno hraniš kruhom nebeskim. Daj nam živjeti dostojno toga dara te zavrijedimo biti dionici tvoje slave u nebesima. Po Kristu…