Ilindan 2021.

Čašćenje proroka Ilije, kod hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, prisutno je još od 1734. Njemu u čast posvećeno je više župnih i filijalnih crkava te kapelica širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.   

Župa Kruševo od svoga osnutka 1924. posvećena je upravo proroku Iliji. Proroku koji je živio i djelovao u 9. stoljeću prije Krista. Proroka Iliju danas predstavljamo kao simbol borbe za ljudsko dostojanstvo koje je na mnogim područjima ugroženo. Čak i Isus Krist u Svetom Pismu govori o proroku Iliji koji je postao svjedok Njegova preobraženja.

Za svetkovinu sv. Ilije proroka župa Kruševo pripremala se devetnicom koja je započela u nedjelju 11.srpnja. Ovogodišnja Misna slavlja u devetnici predslavili su dijecezanski mladomisnici, don Slaven Ćorić i župnik don Ljubo Planinić. Poglavito svečano bilo je na proslavi Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske koju su Kruševljani počeli štovati od 2013. Misno slavlje u 19:00 sati na Gospu Karmelsku predslavio je don Ilija Drmić – župnik u Rašeljkama na Buškom Blatu uz koncelebraciju don Đure Bendera te kruševskog župnika don Ljube Planinića.

Na dan svetkovine sv. Ilije proroka slavljene su dvije sv. Mise. Rana sv .Misa bila je u 7:30 sati koju je predvodio župnik don Ljubo Planinić.

Po završetku rane Mise uslijedile su pripreme za svečanu sv. Misu u 11:00 sati koju je predslavio svećenik zadarske nadbiskupije don Dario Tičić koji je župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži. Zajedno s don Dariom došao je i don Luka Šustić župnik Slivnice i Islama Latinskoga. Na toj sv. Misi koncelebriralo je 12 svećenika uz prisutne bogoslove i župne ministrante te oko 1000 i više štovatelja sv. Ilije proroka. Misno slavlje pjesmom su uzveličali župni zborovi Horeb i Gospa Karmelska pod ravnanjem prof. Drage Solde.

U propovjedi don Dario je objasnio ulogu Ilije kao proroka u vremenima prije Isusovog dolaska. Određeni su ljudi smatrali da je Ilija zapravo Spasitelj koji je došao otkupiti svoj narod jer je prinio žrtvu te zazvao Jahvino ime kako bi se oganj s neba spustio. Drugi su također smatrali da je Ilija Otkupitelj jer svoj život nije završio smrću nego je, prema Bibliji, uznesen kolima s ognjenim konjima u nebesku slavu dok je razgovarao s prorokom Elizejem.

Pri kraju sv. Misnog slavlja župnik je zahvalio svima u organizaciji i sve prisutne pozvao da ovogodišnju svetkovinu sv. Ilije proroka provedu u dostojanstvu i veselom ozračju.