Gospa Karmelska 2021.

Brdo Karmel nalazi se u Palestini pokraj Sredozemnoga mora na kojem je sv. Ilija prorok branio vjeru u Izraelu. U 12. stoljeću na brdo Karmel smjestili su se pustinjaci koji su svoj procvat doživjeli za vrijeme sv. Šimuna Stocka koji je bio na čelu karmelićanske zajednice u 13. stoljeću. Sv. Šimun bitan je za povijest karmelskog reda. Naime, njemu se pripisuje nošenje škapulara kojeg mu je povjerila Blažena Djevica Marija. Božji puk voli pobožnost Gospi Karmelskoj, a to nam govori i činjenica da je krajem 17. stoljeća u svijetu bilo prisutno više od tisuću karmelskih bratovština koje su, skupa s karmelskim redom, slavile s najvećom svečanošću svetkovinu Gospe Karmelske 16. srpnja.

I župljani Kruševa su ove godine svečano proslavili svetkovinu Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske. Sv. Misno slavlje u 19:00 sati na vanjskom oltaru predslavio je don Ilija Drmić – župnik u Rašeljkama na Buškom Blatu. Zajedno s don Ilijom koncelebrirali su don Đuro Bender župnik na Gradini te don Ljubo Planinić – župnik Kruševa. Sv. Misu pjesmom su uzveličali zborovi Gospa Karmelska i Horeb. Ministranti za vrijeme Mise bili su Luka Bevanda, Hrvoje Čule, Ivan Vrebac i Luka Milorad, a Hrvoje Čule i Sara Bulić imali su čitanja. Na sv. Misi bilo je prisutno oko 300 osoba.

Neka nam Blažena Djevica Marija – Gospa Karmelska pomogne kako bi bili bliski i solidarni s ljudima u potrebi te kako bi nasljedovali Isusa poput nje – naše Majke.