Ilindan – 2021.

Blagdanska Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje:

Čitanje Prve knjige o Kraljevima (1. Kr 17,1-15): Ilija Tišbijac, iz Tišbe Gileadske, reče Ahabu: “Živoga mi Gospodina, Boga Izraelova, komu služim, neće ovih godina biti ni rose ni kiše, osim na moju zapovijed.”

Zbog ovih riječi Iliji je upućena riječ Gospodnja ovako: “Idi odavde i kreni na istok i sakrij se na potoku Keritu, koji je nasuprot Jordanu. Pit ćeš iz potoka, a gavranima sam zapovjedio da te ondje hrane.” Ode on i učini po riječi Gospodnjoj i nastani se na potoku Keritu, nasuprot Jordanu. Gavrani su mu jutrom donosili kruha, a večerom mesa; iz potoka je pio.

Ali poslije nekog vremena presuši potok, jer nije bilo kiše u svoj zemlji. Tada Iliji dođe riječ Gospodnja: “Ustani, idi u Sarfatu Sidonsku i ondje ostani. Evo, ondje sam zapovjedio jednoj udovici da te hrani.”

 Ustade on i krenu u Sarfatu. Kada je stigao do gradskih vrata, neka je udovica onuda skupljala drva; on joj se obrati i reče: “Donesi mi malo vode u vrču da pijem!” Kad je pošla da donese, on viknu za njom i reče joj: “Donesi mi i malo kruha u ruci!” Ona odgovori: “Živoga mi Gospodina, Boga tvoga, ja nemam pečena kruha, nemam do pregršti brašna u ćupu i malo ulja u vrču. I evo kupim drva, pa ću otići i ono pripremiti sebi i svome sinu da pojedemo i da umremo.”

Ali joj Ilija reče: “Ništa se ne boj. Idi i uradi kako si rekla; samo najprije umijesi meni kolačić, pa mi donesi; a onda zgotovi za sebe i za svoga sina. Jer ovako govori Gospodin, Bog Izraelov:

‘U ćupu neće brašna nestati

ni vrč se s uljem neće isprazniti

sve dokle Gospodin ne pusti

da kiša padne na zemlju.'”

Ode ona i učini kako je rekao Ilija; i za mnoge dane imadoše jela, ona, on i njen sin. Brašno se iz ćupa nije potrošilo i u vrču nije nestalo ulja, po riječi koju je Gospodin rekao preko svoga sluge Ilije. Riječ Gospodnja!

 Psalam – pripjev:  Otvaraš ruku svoju, Gospodine, i sitiš nas. (Ps 145, 10-11.15-18)

  1. Nek’ te slave, Gospodine, sva djela tvoja i tvoji sveti nek’ te blagoslivlju! Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva, neka o sili tvojoj govore.
  2. Oči sviju u tebe su uprte, ti im hranu daješ u pravo vrijeme. Ti otvaraš ruku svoju, do mile volje sitiš sve živo.
  3. Pravedan si, Gospodine, na svim putovima svojim i svet u svim svojim djelima. Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju, svima koji ga zazivaju iskreno.

Drugo čitanje:

Čitanje poslanice apostola Jakova (Jak 5,7. 13-18): Strpite se dakle, braćo… Pati li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve! Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se. Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. Ilija bijaše čovjek baš kao i mi; usrdno se pomoli da ne bude kiše i kiše nije bilo na zemlji tri godine i šest mjeseci. Zatim se ponovno pomoli te nebo dade kišu i zemlja iznese urod svoj. Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj! (Lk 7, 16) 

 Evanđelje

Čitanje svetoga Evanđelja po Luki (Lk 4,16-30): U ono vrijeme:  dođe Isus u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotnji u sinagogu te ustane čitati… Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: “Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.” I svi su mu povlađivali… A on im reče: “Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju.” I nastavi: “Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj… Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode. Riječ Gospodnja!

 Molitva vjernika

Uvod: Slaveći svetkovinu proroka Ilije uputimo svoje molitve svemogućem Bogu,  preporučimo mu sve svoje potrebe, zahvalna srca iskažimo mu hvalu, zamolimo proroka Iliju neka čuje vapaje naših riječi, misli i osjećaja naših.

  1. Po zagovoru proroka Ilije obdari Gospodine Crkvu svoju, spremnošću da svim ljudima bude utočište i dom susreta s tobom, molimo te.
  2. Po zagovoru proroka Ilije svima nama koji smo se sabrali na ovu Svetu Misu daruj spremnost da prihvatimo tvoje božanske darove, molimo te.
  3. Po zagovoru proroka Ilije, budi uza sve naše sjemeništarce, bogoslove, svećenike, redovnike, redovnice, molimo te.
  4. Po zagovoru proroka Ilije ozdravi svu našu braću i sestre koji su sebični, ljubomorni, zavidni, koji ne misle dobro o drugima, molimo te.
  5. Po zagovoru proroka Ilije pomozi i nama samima da naš život bude plodno tlo na kojem će se tvoja božanska riječ razviti i donijeti obilati plod, molimo te.
  6. Po zagovoru proroka Ilije prepoznaj Gospodine sve naše pokojne očeve i majke, bračne supružnike, braću i sestre, rodbinu i prijatelje i sve dobročinitelje: grijehe im oprosti i nagradi svaku žrtvu života, molimo te.

Zaključak: Izrekli smo ti Bože Oče različite molitve. Kao što si čuo u Ilijino vrijeme Ilijine vapaje, danas čuj i naše, to te molimo po Kristu Gospodinu našemu, amen.