Molitva za nova svećenička i redovnička zvanja

Crkva je oduvijek molila za svećenička i redovnička zvanja.

Svake godine iz Biskuspkog ordinarijata u Mostaru župni uredi dobiju okružnicu Biskupa Ordinarija kojom se upozorva svećenici u pastoralu da preporuče devetašima polazak u sjemenište ili u redovničke zajednice. Tako je i ove godine bilo.

Dobro je da se svi vjernici mole za opće nakane Crkve, ovaj puta za svećenike, redovnike i redovnice.

Ne moraš moliti da ti sin ili kćer krenu tim putem. Ali se ne smije dogoditi da ne moliš za ovu nakanu. Moli za one koji imaju svećeničko i redovničko zvanje da se odazovu.

Ideju molitve za duhovna zvanja Crkva je primila od Isusa, koji je dobri pastir, koji čuva svoju zajednicu. Koji poziva upozorava “žetva je velika” a radnika malo…

Pastir nad pastirima u Izraelu bio je Bog. On se brine ne samo za stado nego i za odgoj dobrih pastira koji će u njegovo ime voditi i čuvati narod. Bog jednog od najpoznatijih „pastira“ – kralja Davida uzima od stada da bude „pastir“ – kralj naroda. Čekao je da se vrati s ispaše i postavio ga za narodnog „pastira“. 

U Bibliji su se rado narodne vođe kitile „pastirskom službom“. Bilo ih je koji su bili dobri, ali bilo je i onih koji su bili „karikatura“ pastira. Bilo je onih koji su bili čobani, lažni pastiri, kojima nije stalo do stada nego kako se stadom okoristiti.

Isus je dobri pastir, On sebe ne štedi da bi stado zaštitio. U ime Boga Oca On čuva stado i sve njegove slabosti preuzima na sebe. To isto želi postići i s nama.  

Odazovimo se pozivu bit svećenik naših dana.