Predstavljanje romana “Tragedija sretničkih svatova” u Gornjoj Blatnici

Na uočnici blagdana Presvetog Srca Isusova, u četvrtak 10. lipnja, predstavili smo roman Tragedija sretničkih svatova u Gornjoj Blatnici – rodnom mjesto mlade iz Pogorjelih svatova, Jele r. Sušac.

Predstavljanju knjige prethodila je Sveta Misa s početkom u 18 sati koju je predslavio don Ljubo Planinić.

Na koncu Misnog slavlja, kruševski župnik rekao je nekoliko uvodnih riječi o romanu s glavnim naglaskom na riječ “tragedija“ koja je obilježila naš zavičaj. Pogorjeli svatovi su samo jedan primjer kobnog vremena, i dakako, iskaz hrvatskog stradanja na prostoru zapadne Hercegovine.

Potom je o romanu govorio i autor, Mario Pušić. On je objasnio što čitatelj može sve otkriti i naučiti u knjizi, a istaknuo je ponajviše glavnu poruku romana – tragedije su se nizale jedna za drugom, ali iz svake su naši pređi izlazili sve jači, i bez obzira koliko bilo teško, nisu pokleknuli. Ostali su ovdje i u vjeri živjeli.

Odjek romana Tragedija sretničkih svatova doista je dobar, a to potvrđuje i predstavljanje u Gornjoj Blatnici. Gotovo svaki sudionik otišao je doma s knjigom pod rukom, i to je ono najvažnije, da se roman čita te prenosi s ruke na ruku. Imati zapis sretničke tragedije kroz prozu, svakako vrijedan je prilog župi i mjesnoj zajednici, a najveća vrijednost počiva u činjenici da smo zauvijek sačuvali spomen ove nezapamćene tragedije. Ovaj, sada već zamijećeni roman, prvijenac je mladog pisca, ali i veliki poticaj za nastavak njegovog daljnjeg književnog stvaralaštva.

Po svršetku predstavljanja romana, župnik fra Nikola Rosančić uputio je zahvale predstavljačima i uručio prigodne zahvalnice.