Laži našeg vremena

Laži, nešto će od laži ostati (Volter). Davna je ovo uzrečica. Da bi svijet vladao čovjekom i svim okolnostima smišljeno, planski izmišlja teorije laži. Sve te teorije na prvi dojam djeluju kao da su dobre, uvjerljive i pravi putokaz kuda i kamo treba krenuti.

Svijet je prepun krilatica: sve je nesigurno, nema istine, nema apsolutnih vrijednosti, ne isplati se raditi, ne isplati se živjeti…

Evo nekoliko laži ovoga svijeta:

  1. Materijalna laž: „Bijaše neki bogataš“. Laž koja uvjerava čovjeka da vrijedni onoliko koliko ima.
  2. Laž užitka: „Leže izvaljeni, jedu, piju, pjevajući deru se, mažu se mirisavim uljima“. Nije smisao ljudskog života ležati i uživati.
  3. Laž ravnodušnosti, bezbrižnosti i spokoja: Ne može se živjeti a biti prema svemu oko sebe ravnodušan, bezbrižan i spokojan. Kaže poslanica: „Jao bezbrižnima i spokojnima“.
  4. Jelo i odijelo: „Odijevao se u grimiz i tanani lan, danomice se sjajno goste“. Čovjeku ne smije biti samo motiv što će jesti, koju odjeću obući. Čovjek je više od jela i odijela.
  5. Laž sudbine: Ova laž uči čovjeka da mu je određeno kako će provesti zemaljski život. Jednog zapalo da bude bogataš, a Lazara da mu „ psi čireve ližu“. Nema sudbine, svaki čovjek je rođen za velika djela.
  6. Laž u kojoj su svi narodi bolji od naroda tvoje krvi: Takav stav ljude vodi uništenju svojega naroda. Kaže Biblija:“Za slom Izraela ne mare“.
  7. Laž da nema grijeha: Nema grijeha, grijeh je izmišljotina religioznih vođa.
  8. Nad čovjek: Ova laž uči da je čovjek iznad Božjih i crkvenih zapovijedi.
  9. Ne treba molitva: Bog nas je stvorio i dužan se za nas brinuti.
  10. Laž koja uči vjerovat ću samo ako vidim čudo: „Ništa novo, tako su govorile i biblijske osobe“.

Ovakve i slične laži zaslijepe čovjeka. U takvim lažima čovjek vidi da ide u propast, ali ništa ne čini i ne mari što propada. Kršćanin je pozvan boriti se za vrijednosti, a ne biti i ostati u lažima ovoga svijeta.