Jedanaesta nedjelja kroz godinu – 13.6.2021.

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Knjige proroka Ezekiela (Ez 17,22-24): Ovako govori Gospodin Bog ‘S vrha cedra velikoga, s vrška mladih grana njegovih, odlomit ću grančicu i posadit’ je na gori visokoj, najvišoj. Na najvišoj gori izraelskoj nju ću zasaditi: razgranat će se ona, plodom uroditi. I sve će poljsko drveće znati da ja sam Bog koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo sušim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Bog, rekoh i učinit ću!'” Riječ Gospodnja!

 Psalam – pripjev Dobro je slaviti Gospodina (Ps 92, 2-3.13-16) 

  1. Dobro je slaviti Gospodina, pjevati imenu tvome, Svevišnji; naviještati jutrom ljubav tvoju i noću vjernost tvoju.
  2. Ko palma cvate pravednik i raste ko cedar libanonski. Zasađeni u domu Gospodnjemu, cvatu u dvorima Boga našega.
  3. Rod donose i u starosti, sočni i puni svježine: da navijeste kako je pravedan Gospodin, Hrid moja, onaj na kome nema nepravde.

Drugo čitanje – Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (2Kor 5,6-10) Braćo! Uvijek smo puni pouzdanja makar i znamo: naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina. Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina. Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni. Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo. Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Sjeme je riječ Božja, a sijač Krist; tko ga god nađe, ostat će zauvijek.

Evanđelje: Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 4, 26-34): U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu: »Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.« I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.« Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika

Uvod: Braćo i sestre, pouzdanom se molitvom utecimo Bogu, darivatelju života, da nam udjeli milost trajnog zauzimanja u izgradnji njegova kraljevstva.

  1. Svojoj Crkvu, obdari Gospodine, radosnom spremnošću da svim ljudima bude utočište i dom susreta s tobom, molimo te.
  2. Svim ljudima daruj mudrost slušanja tvoje riječi, molimo te
  3. Svima nama koji smo se sabrali na ovu svetu Misu daruj spremnost da prihvatimo tvoje božanske darove, molimo te.
  4. Za našu braću i sestre kod kojih je vjera usahla, probudi snagu radosnog susreta s tobom, molimo te.
  5. Pomozi nam da naš život bude plodno tlo u kojem će se tvoja božanska riječ kao tvoje sjeme razviti i donijeti obilati plod, molimo te.
  6. Prepoznaj naše pokojne po njihovim darovima koje su donijeli pred tvoje božansko lice, molimo te.

Molitva: Svemogući Bože, pozvao si nas da u svijetu budemo sjeme tvoga kraljevstva. Pohodi nas svojom milošću da povjereni nam dar u našim životima raste i donosi plodove. Po Kristu gospodinu našemu…