Isusova smrt, pokop, straža na grobu, prazan grob

Isusova smrt

Pasha – Veliki četvrtak – Posljedna večera: nitko nije znao (osim Isusa) što je za Posljednjom večerom učinio Juda Iskariotskih. Od večere je ustao i nestao u noći…. Otišao je izdati Isusa.

A, Isus je nakon Večere otišao u zaselak Getsemanij u Maslinsku goru na molitvu. S njime su bila trojica apostola: Petar, Jakov i Ivan.

Rano u jutro eto Jude sa svjetinom poslanoj od Velikoga svećenika uhvatiše Isusa i odvedoše ga na presudu i u smrt (Mt 26,47-56). Nakon presude slijedilo je mučenje po gradskim ulicama sve do izvan grada, do brda Kalvarije. Isusa su razapeli na križu, na brdu Kalvariji, pored Jeruzalema. Raspet na križu ostao je šest sata (Mk 15,25). Na križu je umro u petak oko 15:00 sati.

Onog časa kad su utvrdili njegovu smrti, s križa je skinut i pokopan.

Pokop

Isus je nakon razapinjanja i smrti pokopan u grobnicu koju je bio za sebe uklesao u kamen Josip iz Arimateje. Grob se nalazio u vrtu, blizu Kalvarije.

Josip skupa s Nikodemom po Pilatovu dopuštenju skinuše Isusovo tijelo, poviše ga u platno s miomirisima smirne i aloja i položiše u kamenu grobnicu… Sve su to sa strane promatrale Marija Magdalena i Marija Josipova (Lk 23, 50-56); (Mt 27, 57–61); (Mk 15, 42–47); Iv 19, 38–42).

Straža na grobu

„Sutradan, to jest dan nakon Priprave, sabraše se glavari svećenički i farizeji kod Pilata te mu rekoše: „Gospodaru, sjetismo se da je onaj varalica još za života kazao: ‘Nakon tri dana uskrsnut ću.’ Zapovjedi dakle da se grob osigura sve do trećega dana da ne bi možda došli njegovi učenici, ukrali ga pa rekli narodu: ‘Uskrsnuo je od mrtvih!’ I bit će posljednja prijevara gora od prve. Reče im Pilat: ‘Imate stražu! Idite i osigurajte kako znate!’ Nato oni odu i osiguraju grob: zapečate kamen i postave stražu“ (Mt 27,62-66).

Prazan grob

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisâ da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob…. Pogledaju, a ono kamen otkotrljan…I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: »Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše… (Mk 16,1-8); (Mt 28, 1–8);  (Lk 24, 1–12); (Iv 20, 1–10).