Biskup Petar Palić – prvi pohod župi Kruševo

U Prvu ovogodišnju korizmenu nedjelju, dana 21. veljače 2021. našu župu je prvi put pohodio novoimenovani Mostarsko – duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko – mrkanski mons. Petar Palić. Zbog smanjenog utjecaja hladnog zraka i porasta ugodne temperature, Pučku Misu smo imali na vanjskom župnom oltarištu kraj nekropole. Na samom početku Mise, župnik don Ljubo Planinić pozdravio je biskupa, a biskup Petar Palić odmah je spomenuo dva velika imena koja su ponikla iz naše župe, to su biskup Petar Čule i don Vlado Puce. S tim su se i vjernici župe Kruševo mogli ponosno prisjetiti tih utjecajnih ljudi.  

Misna čitanja pročitali su: Gabrijala Kordić i Jure Puce, a pjevali su pjevači iz zbora „Horeb“.

Misno slavlje predslavio je biskup Petar Palić, a koncelebrirali su župnik, don Ljubo Planinić i don Domagoj Markić, biskupov tajnik.

Ministrirali su bili: Petar Čule, Martino Gabrić, Stipe Gabrić, Jure Puce, Ivan Martinović i Franjo Ćorić.

Biskup Palić u propovijedi je govorio o korizmi – značenju korizmenog odricanja. Spominjao je i važnost milosrđa koje je, kako kaže, važnije od vlastite nutarnje žrtve jer se s milosrđem žrtvujemo za drugog. To je pomoć prijatelju, bližnjem… Ono čega danas manjka. Svako mjesto ima svoje potrebite, ima nekog kome treba pomoć, bilo to da je spomen samo o jednostavnoj toploj riječi ili da se pak radi o darivanju dijela svoga ručka. Svi se trebamo sjetiti milosrđa koje je Bogu milije nego li vlastita žrtva, a na to tako često zaboravljamo. Vjernici su mogli svakako iz biskupovih riječi imati pouku za sebe. Kako pronaći svoju „tišinu“, kako činiti nešto što je dobro za mene, ali istodobno da nije uvrjedljivo za drugoga, kako ispraviti svoje propuste, kako u cijelosti biti bolji i pošteniji čovjek. Bisku je govorio i o značenju kušnje s kojom se svi barem jedanput moramo susresti u životu. Naglasio je biskup: kušnju trebamo nadvladati, a ne izbjegavati.

Ovaj prvi biskupov pohod našoj župi zabilježile su kamere Radiotelevizije Herceg – Bosne, a Misa je bila izravno emitirana u programu televizije s početkom u 11 sati.