Sretnička tragedija – Osvrt na Misno slavlje od 9.2.2021.

Na 9. veljače 1938. dogodila se nezapamćena tragedija u malom, hercegovačkom naselju Sretnice. U noći poslije jabuke, snažan požar obuhvatio je kuću gdje su se nalazili svatovi. Izgorjelo je 29 osoba, a tu je pokušavajući spasiti svoje svatove stradao i mladoženja, Ivan Rozić. Pogorjeli svatovi sahranjeni su u zajedničku grobnicu u rimokatoličkom groblju na Sretnicama. Rodbina, mještani i prijatelji okupljaju se svake godine s molitvom oko grobnice na 9. veljače kada se dogodila ova stravična nesreća. Tog dana, prisjećaju se svega onoga što se događalo te strašne, plamene noći. Iako danas nema živućih svjedoka, priča se prenijela na njihove potomke. Pamti se kao utisnuti biljeg i revno prenosi potomcima. 

No nesretna svatovska priča se nipošto nije smjela prepustiti samo usmenoj predaji i upravo iz toga razloga, napisan je roman pod naslovom „Tragedija sretničkih svatova“. Promocija romana održana je u Svadbenoj dvorani Afrodita na Sretnicama, 7. veljače 2021. gdje je bio impresivan odaziv posjetitelja.

Za razliku od prošlogodišnje sunčane obljetnice, ove godine smo zbog obilne kiše morali poći u kapelicu. Okupili su se najbliži koji su povezani s tragedijom. Na početku misnog slavlja imena i prezimena stradalih je pročitao Mario Pušić. Misna čitanja pročitala je Katarina Prskalo, unuka Ilke Prskalo – mladoženjine sestre. Župnik, don Ljubo Planinić se spomenuo okolnosti tragedije, te koliko je roman, posvećen stradalim u svatovskoj noći značajan za očuvanje svakog spomena svega onoga što se događalo 8/9. veljače 1938. godine.

Povodom 83. obljetnice, u posjet su pristigli i novinari iz RTV HB, a video prilog su pustili istog dana u večernjem dnevniku.

Svako prisjećanje na ovu tragediju stvara strašne slike, a vjernici se s molitvom preporučuju Bogu da se takva tragedija više nikada ne ponovi.