Budi mudar

Pozvani smo biti mudri. Bog nas poziva na mudrost. Mudrost nije neko ljudsko umijeće nego Božji dar. Veći dio Biblije posvećena je temi mudrosti: Knjiga mudrosti, Knjiga o Jobu, Knjiga Izreka, Sirah… U svim knjigama riječ je o susretu s Bogom kojega Biblija naziva Mudrost. Da bi se susreli s Mudrošću Božjom, trebamo krenuti prema njoj, a u isto vrijeme biti siguran da je i ona krenula prema nama. Ako ti učiniš korak, Mudrost će dva. Ne smije se dogoditi da je više Božjoj Mudrosti stalo do tebe nego li tebe do nje.

Zašto se ne ponašamo mudro po Božju, nego se ponašamo elektronskom mudrošću, instinktivnom, mrežnom, portalskom, radijskom, televizijskom i elektroničkom mudrošću – robotom. A sve što je robot nije biće.

Netko bi rekao: Nije mudar onaj koji je u nebo pošao, nego onaj koji je u nebo došao. Nije mudar tko je kršten, nego tko živi kršćanski?

Mudar je onaj tko je uvijek spreman dočekati Božju mudrost, koga ništa ne može iznenaditi…

Bio neki koji se pravio mudrim i najmudrijim, svu svoju mudrost gradio je na prigovaranju. Ujadilo nekom starcu njegovo prigovaranje, pa mu reče: „ono što je iza nas i ono što je ispred nas, ono što je iznad nas i ono što je oko nas, ništa je u usporedbi s onim što je u nama“.

Starac je htio reći: tebi danas ne valja ovo, sutra ono. A zapravo je istina da ti u sebi ne valjaš. Prigovaraš kamenu, a ti si kamen; prigovaraš čovjeku, a ti si nečovjek. Prigovaraš Bogu, a đavao je u tebi….. Ne mora biti tako, ali najčešće jest….