Bitno i nebitno

Često se nalazimo u prilici birati. Ispred nas se postave različite vrijednosti i manje vrijednosti ili nevrijednosti. Naše je birati. Putem logike pozvani smo odbaciti nebitno, a izabrati bitno. Budimo na strani kvalitetna opredjeljenja, ne trošimo energiju uzalud, izbjegavajmo promašaje, ne lutajmo u prazno.

Svijet u kojem živimo pokušava nam nametnuti brza opredjeljenja. Ne budimo naivni. Neka nas nitko i ništa ne prevari. U izboru možemo upasti u krizu. Ali najvažnije je ostati na pravom kolosijeku.

Ima ljudi koji na brzinu izaberu, a ima i onih koji vječno biraju. Brzina i odgađanje, često vode istome: promašaju. Mnoge je vrijeme prevarilo, nasukalo i zavuklo.

Na putu opredjeljenja neka nas ništa ne omete, nikakvi udari sa strane. Sv. Pavao kaže: „ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor“ (Rim 8, 35. 37-39).

Ipak udari sa strane postoje. Veliki udar i teret na putu slobodnih opredjeljenja je medijska hajka koja sve ubrzava i manipulira. Olako se danas kršćane proglašava nekom socijalnom i kulturnom organizacijom. A tamo gdje ih se ne uspijeva svladati često se protiv njih podiže i fizička hajka: hajka stradavanja i progona. Takvi odnosi i takve hajke na putu opredjeljenja nipošto nas ne smiju uplašiti. Ta nismo kukavice: Nećemo bježati od sebe, ni od svoga nego ćemo razborito slijediti put evanđelja. Sv. Pavao kaže: „U Kristu i s Kristom ćemo nadmoćno pobijediti.“