Ilindan 2020. – O Ilija, narod čuvaj

Svetkovina sv. Ilije u Kruševu je svečan dan. Toga dana, Kruševljani, od pradavnih dana slave svoga nebeskog zaštitnika. Unatoč epidemiji koronavirusa, i ove je godine sv. Ilija privukao k sebi mnoge Kruševljane i hodočanike iz susjednih mjesta.

Na svetkovinu sv. Ilije proroka, u ponedjeljak 20. srpnja slavljene su dvije sv. Mise. Ranu sv. Misu predvodio je župnik don Ljubo Planinić u 7:30 h. Na toj Misi okupilo se oko pedesetak osoba – kuharica koje su kasnije kod svojih kuća pripremale „stol“ za goste. Za vrijeme rane Mise ministrirao je Martino Gabrić, a pjevao i svirao Stipe Gabrić.

Misu u 11:00 h predslavio je rektor sjemeništa „Zmajević“ u Zadru don Roland Jelić u nazočnosti 15 svećenika koncelebranata te oko tisuću i više prisutnih slavitelja sv. Ilije. Liturgiju su  pjevanje uveličali pjevači zborova „Gospa Karmlska“ i „Horeb pod ravnanjem prof. Drage Solde i sviračice Kristine Šetka. Posluživali su ministranti prvog razreda srednje škole, a čitanja su navjestili Jure Puce i Magdalena Rozić. Sveto evanđelje narodu je objavio don Slaven Ćorić.

Don Roland je u svojoj propovjedi govorio o Ilijinoj vjeri u vrijeme 9. stoljeća prije Krista kada je živio i djelovao taj starozavjetni prorok. Naglasio je kako su u Ilijino doba ljudi tražili Boga – Jahvu, a zločasti kralj Ahab i još zločestija kraljica Izabela Boga su im ga skrivali, a idolima: Ballu i Aštarti se klanjali. Ime „Ilija“ na hebrejskom jeziku znači „Moj Bog je Jahve“. Zaista, Ilija je svojim imenom potvrdio da je Jahve pravi Bog, a to je bio Ilijin životni putokaz i cilj.

Župnik don Ljubo Planinić je na kraju sv. Mise zahvalio svemogućem Bogu za lijepo vrijeme što smo svetkovinu sv. Ilije mogli proslaviti na vanjskom oltaru kod stećaka. Zahvalio je don Rolandu, koncelebrantima, ministrantima, pjevačima, čitačima, okupljenom narodu, Zdenku Damjanoviću za postavljen razglas, Tomici Lončaru za fotografiranje, Gojku Mandiću na održavanju dvorišta.

Rektor don Roland je na kraju sv. Mise naglasio da molimo za nova svećenička i redovnička zvanja u našem hrvatskom narodu.