Gospa Karmelska, krizma i prva pričest – 16.7.2020.

Bilo je svečano na blagdan Gospe Karmelske. Za vrijeme Mise podijeljen je sakrament krizme kruševskim krizmanicima (26 krizmanika) i Prva sv. Pričest (12 prvopričesnika).

Misno slavlje predslavio je don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko – duvanjske biskupije. Koncelebrirali su don Oliver Jurišić, vicerektor bogoslovije u Sarajevu, don Roland Jelić, rektor sjemeništa u Zadru, don Ivan Turudić, župnik župe Ploče Tepčići, don Mate Pehar, ovogodišnji mladomisnik i don Ljubo Planinić.

Ministranti za vrijeme Mise bili su: Ivan Vrebac, Hrvoje Čule, Luka Bevanda, Domagoj Zovko i David Senkić. Čitači su bili Jakov Bevanda (krizmanik) i Marija Marić (krizmanica). Molitvu vjernika imali su prvopričesnici, njih dvanaest.

Svećenici, ministranti, krizmanici i prvopričesnici pošli su iz crkve u procesiji prema vanjskom oltaru. Procesiju je organizirao i predvodio bogoslov Zvonimir Rezo.

Misno slavlje pratili su pjesmom zbor „Gospa Karmelska“ i „Horeb“. Zborom je dirigirao profesor Drago Soldo, a na orguljama je svirala Kristina Šetka.

Don Željko je u propovijedi propovijedao o težnji čovjeka da ide prizemljeno. Nije dobro ostati u prizemljenosti, nego uspinjati se prema većim vrijednostima. Primjer penjanja iz prizemljenosti prema vrhuncima naveo je biblijska poznata brda na koja su se pele starozavjetne i novozavjetne poznate biblijske osobe: Isus Krist, Mojsije, Ilija… Po karmelskom vrhuncu i Blažena Djevica Marija dobi naziv „Gospa Karmelska“.

Don Željko je na svršetku istaknuo poruku svima: Naše mjesto nije u prizemljenosti, nego s darovima Duha Svetoga izdizanje do mjesta gdje je Blažena Djevica Marija okrunjena za „Kraljicu Karmela“.

Čestitamo svim našim krizmanicima primanje sakramenta krizme i prvopričesnicima primanje Prve svete Ispovijedi i Prve svete Pričesti.

Neka nas sve kod svemogućega Boga zagovara Blažena Djevica Marija Gospa Karmelska.