Prva pričest 2020. – Euharistijska glad

Za vrijeme koronavirusa, koji je Hercegovinom harao od polovice ožujka, do polovice svibnja 2020. bila su zabranjena bilo kakva okupljanja na jednom mjestu više od pet osoba. Ali i tih pet morali su biti udaljeni više od dohvata ruke (netko je govorio: metar, drugi: metar i pol pa čak i dva metra). U zabrani okupljanja na udaru su bili i liturgijski obredi u crkvama i drugim mjestima. Mise su se slavile, ali u crkvi nije smjelo biti više od pet osoba, a ispred crkve koliko ih je moglo stati uz poštivanje mjera udaljenosti. Osjetila se u tom vremenu glad za Euharistijom, sv. Misom, pričešću. O tome se govorilo. Ljudi su govorili kako su poželjeli poći u crkvu na Misu, poći na pričest.

Zbog koronavirusa planirane Prve svete Pričesti u travnju i svibnju bile su odgođene. U Kruševu smo bili planirali slaviti sakrament Prve svete Pričest 3. svibnja. Zbog koronavirusa u planirano vrijeme nije se mogla organizirati svečanost Prve Pričesti. Kad su mjere opreza i zabrana zbog koronavirusa popustile, odlučili smo podjelu sakramenta Prve Ispovijedi i Prve Pričesti organizirati na Gospu Karmelsku skupa s podjelom sakramenta svete Potvrde.

Dao dobri Bog da naši prvopričesnici nikada ne budu gladni svete Pričesti. Neka ih na putu sudjelovanja ništa ne spriječi.