“Večer svjetla” u Kruševu – najava

„Večer svjetla“ u Kruševu
Nedjelja, 2. veljače 2020.
Sveta Misa: Župna crkva u 18,00 sati
Koncert „Klapska večer svjetla“: Župna dvorana – „Biskup Čule“ u 19,00 sati

 

Dragi prijatelji, ljubitelji „klapske pisme“. Pred nama je koncert „ Klapska večer svjetla“, što ga organiziramo po šesti put zaredom u Kruševu. Rad je to i zalaganje za dobrobit opće kulture hrvatskog naroda.

Uz klapsku pjesmu to je zalaganje i rad Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi u Kruševu, crkvenih zborova, folklora, naših obitelji i svih onih koji su oblikovali ovaj koncert i pridonijeli veliki značaj kulturnom i mladenačkom sazrijevanju Kruševa.

„Večer svjetla“ planirana je u tri dijela:

Prvo: Sveta Misa: Sveto Misno slavlje u župnoj crkvi u 18,00 sati.

Drugo: Grličanje: Na kraju Mise imat ćemo blagoslov grla, glasnica ili popularnije kod nas blagoslov nazvan „grličanje“. Blagoslov grla i glasnica uz Misno slavlje i koncert organiziramo povodom blagoslova „pjevačkog ljudskog glazbala“ koje proizvodi na slavu Bogu i ljudskoj duši i tijelu predivne note. Uz rečeno, blagoslov je organiziran i povodom uočnice sv. Blaža, zaštitnika Brotnja i broćanske župe kojoj je i Kruševo bila sastavnica s četiri sela (Čula, Krivodol, Podgorje, Selišta) sve do 1865, a s petim (Sretnice) do 1924.

Treće: Treći dio „Večer svjetla“ čini koncert kojega smo nazvali „Klapska večer svjetla“. Rekosmo da je ove godine šesta obljetnica kako ovaj koncert organiziramo.

Dragi prijatelji, želja nam je da vas  ovogodišnja „kalandorska večer“ – Svijećnica, „Večer svjetla“ uz darovane note i acapello pjevanje odmori, te da klapskom pjesmom, zahvalimo Bogu na svemu dobru što ga danas čine mlade klapske skupine u Hercegovini.

Na koncertu će nastupiti:

  • Muška klapa „Studenac“ – Kruševo,
  • ženska klapa „Jela“ – Kruševo,
  • muška klapa „Zvizdan“ – Posušje,
  • ženska klapa „Diva“ – Široki Brijeg,
  • muška klapa „Concordia“ – Međugorje,
  • ženska klapa „Narenta“ – Mostar

Ljubitelji i prijatelji klapskog pjevanja: Sve navedene klape pripremile su se stati pred vas i otpjevati pripremljene dionice, a time doprinijeti duši ljepotu ugodnog klapskog pjevanja. Dobro došli!

S navedenim klapama bila vam „Večer svjetla“ ugodna i lijepa!