Banja Luka – hodočašće – 19.10.2019.

Danas, 19. listopada 2019. išli smo u Banja Luku s jednim autobusom hodočasnika. U autobusu je bilo 40 osoba. Bili su s nama pjevači klape „Jela“. Oni su pjevali uz Misu i dvije pjesme poslije Mise. (Više fotografija možete pogledati ovdje: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=90547

Polazak: Pošli smo u Banja Luku 03,30 sati, putovali smo preko Varde na Polog, Široki, Posušje, Šuica (bili smo u 5,20), Kupres, Šipovo, uz rijeku Plivu do Jajca, na cestu prema Banja Luci. Stali smo u restoranu Lav na pola sata i produžili u Petrićevac. Na Petrićevac smo došli u 9,30 sati. Pošli smo u crkvu, pomolili se, otpjevali koju pjesmu na čast BD Mariji, doručkovali (ono što smo ponijeli) i čekali druge iz Broćanskog dekanta. Drugi su došli s četiri autobusa u 10,00 sati. Jedan autobus je bio s Čerina i Gradnića (voditelj fra Hrvoje Miletić), jedan iz Međugorja (voditelj bogoslov Galić), jedan s Gradine i Čitluka (voditelj don Đuro Bender), jedan s Tepića (voditelj don Ivan Turudić).

Misno slavlje predslavio je don Đuro Bender, koncelebriali su svećenici banjalučkog dekanata i rečeni svećenici iz Brotnja.

Poslije Mise slijedilo je predstavljanje dekanata. Banjalučki dekanat predstavio je don Ante Orlovac, a broćanski don Ljubo Planinić. U ime dekanata svećenicima iz broćanskog dekanta podijelio je don Valdimir Ošap poklone (sir Trapist, dvije knjige). Svaka župa iz našeg dekanata ponijela je nešto od jesenskih plodova i to su prinijeli na oltar. Sve je kasnije sneseno u kriptu crkve i podijeljeno narodu.

Poslije Mise i predstavljanja dekanta bilo je domijenak u kripti crkve.

Poslije domjenka, čekala nas je policija i provela do Marije Zvijezde do Trapista. Tamo nas je sačekao brat laik, proveo nas u crkvu, rekao nekoliko riječi o crkvi, o Trapistima, zapjevali smo nekoliko pjesama. Martina je zapjevala „Za svaku dobru riječ“. Pošli smo u trgovinu Trapist sira, pored samostana, dugo je trajalo kupovanje sira i različitih pića od trava…

Od Trapista pošli smo u katedralu. Tamo su nas čekali biskup Marko i don Ivo Grgić, rektor katedrale. Biskup je pozdravio, don Ivo je objasnio katedralu. U katedrali smo se pomolili i pošli u grad i u banjalučku župnu crkvu.

U 17,30 slijedio je polazak kući. Kući smo putovali preko Makljena dalje Jablanica, Mostar, Kruševo. U Kruševo smo došli u 22,30. Drugi su autobusi išli iz Bugojna preko Kupresa, na Posušje, Grude, Ljubuški, Brotnjo…

Tekst što ga je objavio portal KTA – Sarajevo: U subotu, 19. listopada 2019. u župi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci, organiziran je prvi, ove vrste, susret dva dekanata Broćanskog i Banjolučkog. Gosti iz Broćanskog dekanata, njih oko dvije stotine, kojeg sačinjavaju župe: Čerin, Čitluk, Gradina, Gradnići, Kruševo, Međugorje i Ploče – Tepčić, došli su u pratnji svojih župnika i predstavnika. Prelijepi sunčani jesenski dan doprinio je da atmosfera bude još ljepša i ugodnija. Zajedno s domaćinima Banjolučkog dekanata na susretu je sudjelovalo oko 350 vjernika.

Vrhunac ovog susreta je bilo euharistijsko slavlje koje je predvodio don Đuro Bender dekan gostujućeg dekanata u koncelebraciji sa 16 svećenika koji djeluju u ova dva dekanata. Na kraju Mise uslijedio je kratki i prigodni program. Prvo se predstavio dekanat domaćin nakon čega je vlč. Žarko Vladislav Ošap predstavnicima gostujućeg dekanata uručio prigodne darove. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje i gostujućeg dekanata i u uručivanje raznovrsnih i bogatih darova koje su gosti donijeli sa svojih župa. Prigodni glazbeni dio upotpunila je pjevačka grupa mladih gostujućeg dekanata iz župe Kruševo.

Cijeli program je završio prigodnim domjenkom kojeg je pripremio dekanat domaćin. Nakon okrepe gosti su krenuli u razgledavanje i obilazak Trapističkog samostana te banjolučke katedrale i župne crkve koja se nalazi u užoj jezgri grada Banja Luke, prenosi mrežna stranica samostan-petricevac.org. (kta)