Jelin grob – Sv. Misa 6.10.2019.

U prvu nedjelju, 6. listopada 2019., slavljeno je Sveto Misno slavlje povodom prisjećanja na mučeničku smrti Jele Cikoje s Krivodola. U 11,00 sati sakupilo se oko 500 osoba pod pripremljenim šatorom nedaleko od Jelina groba. Ogradu za plato Misnog slavlja darovale su dvije obitelji s Krivodola: obitelj pokojnog Ivana Tomića Krčmića, razgovaralo se o darovnici s Dragom Tomića i obitelji Ivana Vidačka Đopušića, razgovaralo se o darovnici s Vjekom Vidačkom. U rujnu zemljište je protrseno, rovokopačem zaravnato, frezom prifrezano, i valjkom uravnato.

Misno slavlje predslavio je don Ivan Turudić župnik sa Tepčića. Liturgijska čitanja su navijestili Domagoj Pušić i Sara Milorad. Službu ministriranja obnašali su: Kristijan Marijanović, Hrvoje Čule, David Senkić i Domagoj Zovko. Misno slavlje pjesmom su pratili pjevači klape „Jela“ Za orguljicama je svirala i pjevanje animiriala Kristina Šetka.

Uvod u Misno slavlje i don Ivanovu propovijed narod je dobro propratio i vrlo pozitivno u satima i danu poslije Mise komentirao.

Prije Mise don Ivan i don Ljubo s ministrantima su pošli do Jelina groba, grob blagoslovili izmolili molitve za pokoj Jeline duše, a molitvu na grobu je popunio s trubom Pavo Sušac, svirao je „Zdravo djevo“.

Boga hvala, Misno slavlje je proteklo u ugodnom vremenu, jesensko vrijeme, temperatura je bila u jutro niska, ali do jedanaest sati popela se koju crticu više. Bilo je ugodno pod šatorom.

Župnik je na kraju Misnog slavlja u župnim oglasima naglasio da će se svake godine u Prvu nedjelju listopada slaviti Misa s prisjećanjem na Jelino mučeništvu.

Neka sve bude na veću slavu svemogućeg Boga po zagovoru BD Mariji Kraljici krunice. Jeli molimo pokoj vječni i mirno počivalište.

O Misi kod Jelina groba, Mario Pušić napisa slijedeći tekst: “Mjesec je listopad, mjesec Gospine krunice, ali i onaj mjesec kada priroda mijenja svoje ruho. Nama Kruševljanima taj je mjesec posebno značajan jer se prve nedjelje listopada prisjećamo naše mučenice Jele. O Jeli se stoljećima nije mnogo progovaralo, ali njena časna priča nikada nije usahla u narodu. Ipak, da njena vjera ne bi samo tako živjela u sjećanjima, Božjom providnošću njene smo kosti pronašli u ogradi Gabruši, skoro onako kako je i predaja govorila. Tako smo se i ove godine okupili u velikom broju na njenom grobu, u spomen njene muke i žrtve. Unatoč tome što je ovaj mjesec promjenjiv i pomalo sumoran, kao i prošle godine u ogradi Gabruši bijaše vedro vrijeme s blagim povjetarcem. Don Ivan Turudic preslavio je misno slavlje, propovijedajući o čovjekoljublju, a klapa “Jela” pjesmom ga je pratila. Pjevala se i pjesma posvećena Jeli – Cvijet Krivodola. A da naši cvjetovi ne bi venuli po Zapadu i da talente ne bi zaboravljali, preporučimo se Bogu u molitvama. U Gabruši se uvijek radosno okupljajmo jer i Crkva nas uči da se odgajamo u vjeri. Naša mučenica i župljanka Jela pravi je primjer koliko treba ljubiti i grliti križ. Ta i onda su bila strašna vremena… Sjetimo se svojih starih koji su čuvali naše grudine i ograde. Ne zaboravimo nikada spomen Jelina mučeništva”.