Isusovo cvijeće

U ophođenju među ljudima nije neobično da mladić djevojci daruje buket cvijeća. Običaj je da kod vjenčanje mlada u ruci nosi buket cvijeća. U današnjem ophođenju muž ženi ne bi trebao zaboraviti ponijeti u porodilište buket ruža. Općenito, žene vole da na dar prime cvijeće.

Žena ili djevojka kada se „nauživa“ mirisa cvijeća, stavlja ga u vazu s vodom. Premda je cvijeće onoga časa kada je bilo ubrano svježe, dani njegovi su odbrojeni.  Prestao je život njegov. Ono je odsječeno od izvora života, osuđeno je da uskoro uvene. Žena koja ga je dobila na dar jednog dana bacit će ga u smeće.

Slika cvijeća, slika je kršćaninova duhovnog života čiji se duhovni život gasi onog časa kad se odvoji od Boga. Sličnu sliku Isus je primijenio na naš život govoreći o trsu i njegovim mladicama. Kao što mladica ili grančica ne može sama od sebe donositi rod, kazao je Isus, tako i kršćanin ne može donositi duhovni urod ako se odsje­če od stabljike, od pravoga trsa (Iv 15,4).

Isus zna da smo stvoreni kako bismo ovisili o Njemu, našem izvoru životne i duhovne snage. Ovisnost i navezanost na Krista je jedini način da ne postanemo “cvijeće u vazi, odsječeno od stabljike koja život daje”.

Prihvatimo Isusovu izjavu: “Bez mene ne možete ništa činiti!” On nam, zapravo, poručuje: Sa mnom možete učiniti sve za što sam vas opunomoćio, a to je da donosite bogat urod!” Neka nas nitko ne odvoji od Krista, a Kristu dopustimo da nas čisti kako bi donijeli više ploda.