O Ilindanu 2019. u Kruševu

Svake je godine sve bogatiji duhovni program tijekom devetnice uoči proslave zaštitnika župe Kruševo, sv. Ilije Proroka. Župnik don Ljubo Planinić zajedno sa župljanima potrudio se i ove godine osmisliti i organizirati nekoliko važnih događanja u devetnici. (Tekst je napisala Martina Arapović, hvala joj).

Na prvome su mjestu uvijek svete Mise i pobožnost uoči proslave Gospe Karmelske i proroka sv. Ilije. Svete Mise ove je godine predvodio župnik don Ljubo i don Josip Čule, domaći svećenik, a započele su 11. srpnja. Slavljene su u prekrasnome ambijentu crkvenoga dvorišta pokraj stećaka gdje je podignuto vanjsko oltarište pokraj kojega je postavljen kip Blažene Djevice Marije Gospe Karmelske. Upravo je proslava blagdana Gospe Karmelske jedan od svečanijih događaja tijekom srpanjskih pobožnosti. Misno slavlje na taj blagdan, 16. srpnja, predslavio je don Petar Filipović, mladomisnik.

Posebnost ovogodišnje devetnice bio je blagoslov spomen-biste mostarsko-duvanjskome biskupu i trebinjsko-mrkanskome upravitelju pokojnome msgr. Petru Čuli, koji je rođen 18. veljače 1898. u Čulama, župa Kruševo. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20. lipnja 1920. Za mostarsko-duvanjskoga biskupa i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga imenovan je 15. travnja 1942., a zaređen u Mostaru u crkvi sv. Petra i Pavla na svetkovinu sv. Franje Asiškog 4. listopada 1942. Biskupom ordinarijem bio je do 14. rujna 1980. Preminuo je 29. srpnja 1985. Pokopan je u kripti mostarske katedrale.

Blagoslov biste biskupa Čule bio je prije svete Mise u srijedu, 17. srpnja, kojega je obavio a zatim svetu Misu predvodio mjesni biskup msgr. Ratko Perić. U procesiji uz pjevanje litanija krenuli su iz crkve prema bisti ministranti, svećenici i biskup Ratko gdje je izrekao nekoliko riječi o biskupu Čuli te blagoslovio spomenik. Zatim su svi okupljeni krenuli prema vanjskom oltarištu gdje je slavljena sveta Misa. Sve doista svečano i skladno, u tiho predvečerje i zalazak sunca s molitvom i pjesmom zbora “Fontes”.

U listopadu 2017. krenulo se s realizacijom i izgradnjom biste biskupu Čuli. Bistu je izradio akademski kipar Ilija Skočibušić. Odljev biste u bronci povjeren je Anti Jurčiću iz Donje Tramošnice. U dogovoru s Ilijom Skočibušićem odlučeno je da se bista postavi lijevo od glavnoga ulaza u dvorište. Radove na izgradnji platoa i postolja izvodio je Tomas Bevanda, a izrada kamenoga postolja povjerena je Draženu Brekalu i poduzeću “Brekston”. U donacijama do 1. lipnja sudjelovalo je 45 osoba, župnik don Ljubo svima je zahvalio.

Središnje slavlje bilo je na blagdan nebeskoga zaštitnika župe Kruševo, sv. Ilije Proroka, na misnome slavlju 20. srpnja u 11 sati. Kako je bila subota, većini neradni dan, okupio se velik broj vjernika, župljana i njihovih gostiju na svetoj Misi koja je slavljena kod stećaka u hladovini. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Markus Tymister, svećenik iz Hamburga, Njemačka, profesor Liturgike i Sakramentalne teologije u Rimu na sveučilištu sv. Anzelma. Ovo nije prvi put da don Markus dolazi u Kruševo, i lani je sudjelovao u devetnici uoči Ilindana. Zanimljivo je da prilično dobro i razgovjetno govori hrvatski jezik kojega je naučio družeći se s našim svećenicima koji studiraju u Rimu. Uz don Markusa u koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika, a bili su prisutni i sjemeništarci i bogoslovi kao i desetak ministranata. Generalni vikar naših biskupija don Željko Majić navijestio je Evanđelje, pod ravnjanjem prof. Karla Milićevića pjevao je zbor “Fontes”.

Na početku homilije propovjednik se prisjetio stihova pjesme našega hercegovačkoga pjevača koji glase: “Nema meni milijega dana, nego kad me budi zora Ilindana.” Upitao se što nama znači Ilindan i veselimo li se mi tomu danu. Osim što ćemo otići na svetu Misu i dočekati svoje goste toga dana, razmišljamo li o sv. Iliji, osobito kao uzoru u našemu kršćanskom životu. Kroz događanja koja nam Sveto Pismo donosi o sv. Iliji jasno je da je on i danas izvrstan putokaz i primjer kako braniti i sačuvati svoju vjeru od raznih napasti današnjice koje nas iskušavaju neprestance. Njegovo ime na hebrejskome znači “Moj Bog je Jahve”, i ono ga je obilježilo cijeloga života. Neka i nama sv. Ilija bude uzor te da i mi poput njega uvijek budemo uza svoga Boga, koji je naš konačni cilj i naše utočište.

Zahvale na kraju svete Mise izrekao je župnik don Ljubo svima onima koji su bili dio ove duhovne priprave za proslavu zaštitnika župe sv. Ilije Proroka. Pozdravio je sve goste i pozvao ih na druženje i objed nakon svete Mise. Vjernici su se zadržali u hladovini pokraj kipa sv. Ilije i Gospe Karmelske, obavili zavjete i skrušeno i pobožno razišli se svojim domovima.