Broćanski dekanat – Susret osoba s duhovnim zvanjem

Broćanski dekanata – Susret osoba s duhovnim zvanjem

U uspješnoj organizaciji  fra Ivana Ševe i župnika u Kruševu don Ljube Planinića, te fra Perice Ostojića i don Josipa Čule i časnih sestara Kristine Barbarić, Korone Cigić i Anđele Pervan, 23. srpnja 2019. je u Župnom pastoralnom centru u Kruševu održan jedanaesti susret osoba s duhovnim zvanjem podrijetlom iz Broćanskog dekanata.

Susretu je nazočilo više od polovice od ukupno 114 svećenika, redovnika, redovnica, sjemeništaraca te bogoslova, kandidata i kandidatkinja, koji su se odazvali Božjem pozivu i  za služenje kroz duhovna zvanja, a koji trenutno žive i duhovno djeluju u Brotnju, diljem BiH, Hrvatske  i svijeta. Dosadašnji Susreti održavali su se naizmjence u župama : Gradnići, Čitluk, Kruševo, Čerin, Međugorje i Gradina te u samostanu časnih sestara u Miletini.

Ovogodišnji Susret  započeo je okupljanjem, druženjem, prijateljskim razgovorima i razmjenom iskustava u župnim prostorima, u kojima je, nakon kraće molitve, u ime članova organizacijskog odbora, pozdravne riječi i dobrodošlicu  okupljenima uputio domaćin Susreta don Ljubo Planinić.

Potom se fra Ivan Ševo kratko osvrnuo na događanja od prošlogodišnjeg Susreta u Čitluku do sada. Kazao jer kako je 25. veljače ove godine u 70 godini života, 52. godini redovništva i 45. godini svećeništva u Mostaru preminuo fra Mate Dragićević, te da je  zlatnih 50 godina redovništva proslavila  s. Auksilija Ivanković, da je  fra Dragan Bolčić nedavno zaređen za svećenika te da je s. Darija Jovanović izabrana za poglavaricu na Dančanima – služba Časne majke. Rekao je također da će u srijedu 24. srpnja dr. fra Ivan Dugandžić, dr. fra Tomislav Pervan i fra Ante Kutleša u Međugorju proslaviti zlatnu misu.

Fra Ivan je potom predstavio istaknuo u travnju priređeni Zbornik radova s Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa objavljenog u povodu obilježavanja 100. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti na Širokom Brijegu. Istaknuo je da „Zbornik na 413 stranica osvjetljuje slavne dane Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu i da je on svojevrsni spomenik njezinim profesorima i đacima te da ujedno poziva učiniti sve da se Širokom Brijegu vrati barem djelić te negdašnje slave“.

Don Ljubo i Fra Ivan također su predstavili i vrlo vrijednu i zanimljivu knjigu „Duhovna zvanja Broćanskog dekanata 2008.- 2018.“, koja je u povodu obilježavanja 10. obljetnice tih Susreta, objavljena u nakladi Broćanskog dekanata. U njoj je sažeto sve važno i bitno što se na tom području dogodilo kroz proteklih deset godina. U toj knjizi pojedinačno i opsežno predstavljeni su podaci o životnom putu i duhovnom djelovanju 114 živućih svećenika i časnih sestara, kao i svih umrlih osoba s duhovnim zvanjem s područja Broćanskog dekanata.

– Knjiga Duhovna zvanja Broćanskog dekanata omogućuje nam neposredan i jedinstven susret s dičnom prošlošću našeg zavičaja, i to na duhovnom polju. Mi se tako, koliko je moguće, upoznajemo sa stilom života naših predaka zadnjih stoljeća. Podaci koje donosimo u ovoj knjizi, poglavito mislimo na našu prošlost, uvode nas u teške i u isto vrijeme ponosne stvarnosti, u kojima su živjele i odgajale se njihove obitelji. Uistinu, impresionirani smo njihovim marljivim svakodnevnim radom, u polju, njihovim velikim brojem djece, kao i čvrstom vjerom u Boga. Upravo je to temelj i razlog velikog broja duhovnih zvanja. Duhovni sinovi i kćeri iz našeg zavičaja, veći dio njih, poput svojih roditelja pokazali su se marljivim i uspješnim u Gospodnjem vinogradu – služeći i radeći u crkvi za svoj narod. Svakako, ova je činjenica najsvjetliji primjer obiteljskog zajedništva, ljubavi za rad i odgovornu zrelost s kojom su odgajane tolike generacije djece. Nema sumnje, da toga nije bilo u našim drevnim broćanskim obiteljima, ne bi bilo niti toliko svećenika, redovnika i redovnica. To potvrđuju popisi umrlih svećenika, redovnika i redovnica, čija imena nalazimo u ovoj knjizi. Naš Broćanski kraj dao je istinske velikane duha, uma i srca…. – uz ostalo je u zaključku zapisao urednik te vrijedne knjige fra Ivan Ševo.

Fra Ivan je zahvalio domaćinu don Ljubi Planiniću na gostoprimstvu, a potom su njih dvojica svim sudionicima susreta darovali primjerak „Zbornik radova“ s Međunarodnog simpozija o 100. Obljetnici Franjevačke gimnazije u Š. Brijegu te svima uručili po tri primjerka knjige „Duhovna zvanja Brićanskog dekanata“.

Susret je nastavljen Svetom Misom zahvalnicom kuju je u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Kruševu predslavio fra Ivan Ševo uz suslavlje više svećenika, na kojoj se molilo za sve pokojne osobe duhovnih zvanja iz Brotnja, za preminule roditelje, učitelje i odgajatelje. Pjevanje na svetoj misi vodili su maestro don Dragan Filipović i don Gordan Božić.

Slijedeći Susret održati će se u župi Čerin…

Prerađeni tekst Mile Pavlovića, Brotnjo. Info