Biskup Čule – blagoslov spomenika

Životopis biskupa Čule: Petar Čule rođen je 18.2.1898. u Čulama, župa Kruševo. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20.6.1920. Za Mostarsko – duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko – mrkanskog imenovan je 15.4.1942., a zaređen u Mostaru u crkvi sv. Petra i Pavla na svetkovinu sv. Franje Asiškog 4.10.1942. Biskupom ordinarijem bio je do 14.9.1980. Preminuo je 29.7.1985. Pokopan je u kripti mostarske katedrale.

Spomenik biskupu Čuli: Hvale vrijedno je da se u rodnoj župi biskupa Čule njemu u čast podigne spomen obilježje. Trebalo je i prije. Istina je u župnoj crkvi u Kruševu nalazi se jedan vitraj posvećen sv. Obitelji, a na njemu se nalaze s Isusom, Marijom i Josipom župljani Kruševa s biskupom Čulom. Njemu smo posvetili i župnu dvoranu, njegovim imenom se zvao i jedan pjevački župni zbor. Bili smo planirali da se Osnovna škola u Kruševu 31.3.2008. nazove njegovim imenom. Međutim tadašnji svjetski „lordovi“ i „Pediji“ ili kako su se već zvali nisu dopustili da škola nosi ime „crkvenog“ službenika. Eto, tako je to bilo. Oduljilo se i s našim razmišljanjem i željom da nešto više učinimo u Kruševu za biskupa Čulu. U listopadu 2017. (točnije 7.10.2017.) odlučeno je da se ide u realizaciju i izgradnju spomenika.

Odmah smo stupili u razgovor s akademskim kiparom gosp. Ilijom Skočibušićem da pristupi izradi biste na čast biskupa Čule, a u župnim oglasima o Božiću 2017. oglasili smo njenu izgradnju.

Sve do srpnja 2018. Ilija Skočibušić se zadržavao na izradi već započetih uradaka, a posebno na izradi spomenika predsjedniku Tuđmanu postavljenom u Tomislavgradu u srpnju 2018.. Po završetku „Tuđmana“ Ilija se „dao“ na idejno rješenje biskupa Čule. Više puta je slao idejne zahvate u glini i tražio naše mišljenje. Konačno je svršetkom kolovoza 2018. stigla poruka: „Dolazite i vidite izrađenu bistu u glini inače se može dogoditi da s daljnjim potezima sve pokvarim“. Otišao sam s don Slavenom Ćorić i don Josipom Čulom 6. rujna u Tomsilavgrad u atelje Ilije Skočibušića. Već smo vidjeli na poslanim fotografijama da je uradak prihvatljiv, ali na „licu mjesta“ vidjelo se još bolje da se nema što više ni oduzimati ni dodavati na idejnom rješenju nego da se pristupi uratku konačne potke za izradu biste biskupa Čule u bronci.

U potražnji ljevaonice za bistu odlučili smo povjerenje dati Anti Jurkiću u Donjoj Tramošnici. S Antom smo stupili u razgovore 23.9.2018., a on je iz ateljea Ilije Skočibušića u Tomislavgradu 3.12.2018. preuzeo bistu u gipsu i odnio je na lijevanje u Donju Tramošnicu. Odlijev biste u bronci Ante i Luka Jurkić dovezli su u Kruševo 26.3.2019. U cjelovitosti odljev je izišao vrlo uspješno, ali smo bistu ipak vratili na doradu zbog nekih detalja, slobodno možemo reći sitnica… Bistu s ispravljenim detaljima dovezao je u Kruševo 1.6.2019. Luka Jurkić.

Izgradnja podija za bistu: U potražnji mjesta gdje bi postavili bistu biskupu Čuli imali smo u razmatranju pet pozicija ispred dvorišta i u dvorištu. U dogovoru s Ilijom Skočibušićem 19.2.2019. odlučili smo da se bista postavi lijevo od glavnog ulaza u dvorište. Radove na izgradnji platoa i postolja izvodio je Tomas Bevanda sa svojim radnicima. Početak radova bio je 26.3.2019. Planirali smo da radovi budu završeni do 26. svibnja, zbog kiša i drugih nepredviđenih događaja radovi su se oduljili sve do lipnja.

Izrada kamenog postolja: Izradu kamenog postolja za bistu povjerili smo 14.3.2019. Draženu Brekalu i poduzeću za obradu kamena „Brekston“.

Donacije za bistu: Za Božić 2017. najavili smo izgradnju spomenika biskupu Čuli. Sakupljanje donacija otpočeli smo 8. travnja 2018. U donacijama do 1. lipnja 2019. odazvalo se 45 osoba. Sakupljeno je 4485 konvertibilnih maraka. Onima koji su se odazvali hvala.

Blagoslov biste: S biskupom Ratkom, razgovarali smo o više datuma kad bi mogli organizirati blagoslov biste i Misno slavlje. U traženju dana i datuma dogovorili smo da to bude na Gospu Karmelsku, 16, srpnja u 18,30 sati.