Prorok Ilija – molitelj

Prorok Ilija – molitelj: Uz Mojsija prorok Ilija smatra se istaknutom osobom u Starom zavjetu. Ostao je poznat u jasnom i nedvojbenom stavu braneći vjeru otaca pred kraljem Ahabom i njegovom ženom kraljicom Izabelom. Naime, kraljica Izabela od svojega Oca baštinila je štovanje poganskog boga Baala i božice Aštarte ili Ašere.

Njoj strankinji, njezin poltronski muž Ahab dopustio je da kult boga Baala zavede u sjeverno kraljevstvo izraelskog naroda. Najprije je dala pobiti sve Izraelske proroke, a po tome je preko svojih „proroka“, koji su bili plaćenici, državnim zakonom zaštićeni, uvodila Baalov kult. U njezinim postupcima suprotstavio joj se prorok Ilija, jedini preostali od Izraelskih proroka. Zbog svih postupaka u obrani vjere otaca, Ilija se morao skrivati od Ahaba i zločeste Izabele. Međutim, njegov glas u narodu bio je jači od Ahabova i Izabelina.

U progonstvu nije se predavao nego se molio i nadao. Njegov nasljednik Elizej rado ga je promatrao kakao se moli. A, poslije Ilijina uznesenja na nebo Elizej je u Betelu osnovao proročku – molitvenu zajednicu. U zajednici je bilo 50 mladića. Nakon pokolja Izraelskih proroka, koje je naredila kraljica Izabela, duhom proroka Ilije, njegovim molitvenim žarom, vraća se proročki život u Izrael, oživljuje se vjera otaca.

Duh proroka Ilije je Božanski duh, koji stoljećima privlači i motivira mnoge ljude, mnoge vjernike. Ilijin duh i njegov primjer nikada ne umiru.