Blaženi Jakov Zadranin

Blaženi Jakov Zadranin – zvani Ilirik (Hrvat) rođen je u Zadru oko 1400. Pripadao je franjevačkom redu u kojem je služio kao časni brat. Dakle, duhovni poziv posvećenosti Bogu, Crkvi i ljudima, Jakov nije ostvarivao kao svećenik, nego je u skromnosti i poniznosti služio bratu čovjeku. Prema Pravilu sv. Franje, sredstva za svoje potrebe braća moraju priskrbiti svojim rukama, a u nevolji mogu i prositi. Tako je Jakov u svojoj zajednici dobio zadaću prikupljanja milodara, kuhanja i uređivanja vrta. Kad je 1438. zamjenik provincijala pošao na generalni kapitul Reda, Jakov ga je pratio. Nakon kapitula ostao je u Provinciji sv. Nikole biskupa u Bariju, a potom je premješten u grad Bitetto gdje je proveo više od 40 godina. Život je proveo u raznim samostanima, a krasile su ga marljivost i molitva koje je svakodnevno prakticirao.

Za vrijeme epidemije kuge 1482. pokazao je veliku ljubav prema bolesnicima. Uz tjelesni napor, morila ga je glad, a nije bilo ni lijekova. Zasigurno je vruće uzdizao molitvu prema nebu: „Gospodine, sačuvaj nas kuge, gladi i rata. Daj nam zdravlja, daj nam kruha, daj nam mira, dobrote, vjere, nade i ljubavi!“ Bio je predan u dugotrajnoj molitvi, pokori i kontemplaciji, a osobito je častio Isusa u njegovoj muci. Jakova Zadranina, prijatelja siromašnih, kojeg su voljela sva Božja stvorenja, Bog je obilno obdario karizmom proroštva i čudesa. Iscrpljen od velikih putovanja i pomoći najpotrebnijima umro je 1485. godine u Bitettu.

Jakov Ilirik je zaštitnik grada Bitetta na jugu Italije u kojem se čuva njegovo neraspadnuto tijelo. U Bitettu mu je postavljen kip koji prikazuje franjevca sa štapom, prosjačkom torbom i zečićem. Tim kipom željeli su uputiti poziv ljudima na međusobno pomirenje i pomirenje sa svim stvorenjima. Narod pamti bl. Jakova Zadranina po njegovoj čudesnoj dobrohotnosti, tolikoj da se jednom zgodom zečić kojeg su psi gonili sakrio pod njegov habit. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 1700. godine. Njegov blagdan se slavi 27. travnja.