U Cavtatu – 23. i 24. veljače 2019.

Pjevači mješovitog zbora „Fontes“, klapa „Jela“ i klapa „Studenac“ s tamburašima „Mostarski orkestar“ (Kruševo – Bijelo Polje – Buna, Rotimilja, Cim i Ilići) bili su 23. i 24. veljače gosti u župi sv. Nikole u Cavtatu. Naš pohod bio je uzvratni posjet za višegodišnje dolaske Cavtačana u Kruševo povodom obljetnice smrti don Vlade Puce. Don Vlado je umro 11. siječnja 2000. u Cavtat, pokopan je 13. siječnja u Kruševu. Uzvratni posjet dogovorili smo sa župnikom Cavtata 11. siječnja 2015. a ove godine ga ostvarili.

Razgovori i dogovori započeli su u studenom 2018., tada smo se dogovorili da posjet organiziramo 23. i 24. veljače 2019.  U danima pred sami polazak u naš dolazak i boravka u Cavtatu uključio se i Rajko Šetka (rodom iz Podgorja, a živi u Mlinima).

Nakon više razgovora i usklađivanja detalja krenuli smo u subotu 23. veljače u 07,00 sati. Bura je bila jaka, ali smo ipak neometano prošli do Cavtata i Konavala. Putovali smo preko Trebinja na Ivanicu. Bilo je kratko zadržavanja na carinskim prijelazima i put nas je proveo do u Mline gdje nas je u 10,30 sačekao Rajko Šetka koji nam bijaše sve do 15,00 sati vodič skupa s Metodijem Prkačinom (pridružio se k nama na Zvekovici). Od raskrsnice prema Ćilipima (na Zvekovici) uputili smo se desno prema Konavlama, to je povijesna granica između Dubrovačke republike i Konavala. Konavle su početkom 15. stoljeća kupoprodajom između Dubrovnika i Bosansko – hercegovačke vlastele pripale Dubrovačkoj republici. Uputili smo se do povijesnog središta u Konavlama, do franjevačkog samostana u Pridvorju. Pred samostanom kod višestoljetnog platana sačekao nas je i održao povijesno slovo gvardijan fra Ivan Kramar. Fra Ivan nas je proveo samostanom, crkvom i domaćinski počastio. Pozvao nas je da budemo njegovi gosti na uočnicu i na svetkovinu sv. Ante. Vidjet ćemo hoćemo li moći poziv ostvariti zbog radnih dana i kraja školske godine. Naime, nije nam se zgodno u radne dane organizirati i krenuti na put, isto tako u vremenima studenskih ispita i kraja školske godine.

Posjet palači u Pridvorju i Soko gradu morali smo preskočiti. Palaču smo zaobišli zbog obnove, a Soko grad zbog jake bure. Bura je puhala, bilo je dobro skloniti se ne samo u autobus nego i u toplije prostorije. Toplije prostorije našli smo u konobi „Kameni mlin“ u Ćilipima. Bilo je 13,00 sati kad smo se našli u konobi, i ostali smo uz pjesmu, razgovor, ručak i razgledanje okoliša sve do 15,00 sati.

Cavtat, dogovor s don Matom bio je da se nađemo na autobusnoj stanici u Ćilipima u 15,00 sati. Krenuli smo na vrijeme iz Ćilipa prema Cavtatu. Bura je baš „svirala“ svoju omiljenu glazbu, zujeći svda uokolo. Na autobusnoj stanici prilazili su naši domaćini kod kojih ćemo na prenoćište. Jedan traži dvoje za ugostiti, drugi četvero,… dobro je don Mate organizirao dolazak domaćina i raspored po domaćinstvima u župi. Svi su iz naše skupine rekli da su bili lijepo primljeni, pogošćeni, razgovor, upoznavanje, izmjena telefonskih brojeva… sve kako valja. Hvala don Mati i svim njegovim župljanima koji su nas primili i ugostili…

Rekoh, raspored po domaćinstvima u 15,30 i u 17,00 sati generalna proba i uvježbavanje u župnoj dvorani i priprema za koncert u 19,00 sati. Koncert je trajao do 20,30. Uz pjesmu bilo je tu nešto govora o Ćilipima, Konavlima, don Vladi Puci,… Bilo je svečano i baš koncertno. Lijepo je bilo vidjeti sve pjevače u nastupu, tamburaše u njihovoj poziciji u pratnji pjesama koje su se izvodile. Osjetilo se kako su svi prisutni radosni i raspoloženi. Nikome se nije žurilo…

U župnoj kući bili su nam domaćini uz župnika don Matu, časna sestra Petra, sedam – osam mlađih župljana koji su pripremali zakusku i organizirali dvorenje. Sutradan je ista ekipa pripremila i ručak. Župniku, časnoj s. Petri, gospođama, gospodičnama i gospodi hvala na gostoprimstvu koje su nam iskazali.

Nedjelja, zadržali su se pjevači i tamburaši kod „njihovih“ domaćina u župi sve do 8,45 tamo su doručkovali, a večer prije poslije koncerta večerali. U 8,45 slijedila je priprema za Misno slavlje u 10,30 sati. Župnik Kruševa don Ljubo je Misno slavlje predslavio, don Mate Karamatić župnik Cavtata je koncelebrirao, više ministranata ministriralo, riječ Božju su navijestili Martina Šetka i (amor). Zborom i tamburašima dirigirao je prof. Karlo Milićević.

U vrlo ugodnom duhovnom i vjerničkom susretu proslavili smo Boga skupa sa župnom zajednicom u Cavtatu.

Poslije Mise zadržali smo se do 14,00 sati uz pjesmu, razgovore, pozdrave, a sve s ukusnom hranom i pićem koju su nam domaćini pripremili. Ispraćeni do autobusa, uz pozdravno mahanje krenuli smo „uzastranu“ iz Cavtata prema Kruševu. Put nas je vodio preko Ivanice, Trebinja, Ravnoga, Ljubinja, Stoca, Rotimlje. Već na Rotimlji počelo nam se društvo „rasipati“. Kod obiteljske kuće braće Perića, stali smo i „predali“ Periće njihovim roditeljima i mlađem bratu. Slijedeća stanka bila je na Buni, kod benzinske crpke u Rodoču, Kruševu, Balinovcu, svatko je došao radostan i sretan svojim domovima. A svima nam bijaše ugodno i lijepo.

Ovim riječima pozdrav šaljemo svima u Cavtatu koji su nas ugodno i lijepo primili.

Njihove pjevače, sa župnikom i zborovođom pozvali smo da nam budu jednog dana u gostima. Nadamo se da će se u dobrome organizirati i doći nam u pohode. Dobro došli!