Osma nedjelja kroz godinu – 3.3.2019.

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Knjige Sirahove (Sir 27,4-7): Kad se sito trese, mekinje ostaju: tako i nedostaci čovjekovi izbijaju u govoru njegovu. Lončarove posude peć iskušava, a čovjeka njegov govor. Obradu voćke očituje njezin plod: tako i riječi čovjekove otkrivaju njegove osjećaje. Nikoga ne hvali prije no što progovori jer govor je kušnja ljudi. Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev: Dobro je slaviti Gospodina. (Ps 92, 2-3.13-16)

  1. Dobro je slaviti Gospodina, pjevati imenu tvome, Svevišnji; naviještati jutrom ljubav tvoju  i noću vjernost tvoju.
  2. Ko palma cvate pravednik i raste ko cedar libanonski.  Zasađeni u domu Gospodnjemu cvatu u dvorima Boga našega.
  3. Rod donose i u starosti, sočni i puni svježine:  da navijeste kako je pravedan Gospodin, Hrid moja, onaj na kome nema nepravde.

Drugo čitanje – Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1Kor 15, 54-58): Braćo: Kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije evanđelja: Ja sam Put, Istina i Život, govori Gospodin; nitko ne dolazi Ocu osim po meni.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 6, 39-459): U ono vrijeme: Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj. Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu. Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga. Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika

Uvod: Kristu Gospodinu, koji nam je obećao spasenje i želi nas uvesti u život, obratimo se molitvom:

  1. Za Crkvu: da uvijek bude oslonjena na Tebe kako bi mo­gla pokazivati siguran put spasenja, molimo te.
  2. Za sve pastire Crkve, da im Krist bude primjer dobrog pastira i učitelja, molimo te.
  3. Za poglavare naroda i država: da dostojno vrše povjere­nu im službu, u duhu nesebičnosti i služenja, odgovor­nosti i brige za dobro svih, molimo te.
  4. Za grešnike: vrati im povjerenje u vlastito dostojanstvo i potakni ih na obraćenje primjerom iskrene brige nji­hovih bližnjih, molimo te.
  5. Za nas tvoje vjerne: očisti naša srca da naše riječi budu iskrene i da drugi u njima prepoznaju govor strpljivosti, razumijevanja i podrške, molimo te.
  6. Za naše pokojne: obasjaj ih nebeskom svjetlošću, mo­limo te.

Molitva: Gospodine Isuse, pozvao si nas da budemo i ostanemo tvoji. Daj da sve ono što živimo i jesmo bude odraz nade u vječno zajedništvo s tobom. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.