Šesta nedjelja kroz godinu – 17.2.2019.

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Knjige proroka Jeremije (Jr 17, 5-8): Ovo govori Gospodin: »Proklet čovjek koji se uzda u čovjeka, i slabo tijelo smatra svojom mišicom, i srce svoje od Gospodina odvraća. Jer on je kao drač u pustinji: ne osjeća kad je sreća na domaku, tavori dane u usahloj pustinji, u zemlji slanoj, nenastanjenoj. Blagoslovljen čovjek koji se uzda u Gospodina i kome je Gospodin uzdanje. Nalik je stablu zasađenu uz vodu što korijenje pušta k potoku: ne mora se ničeg bojati kad dođe žega, na njemu uvijek zelenilo ostaje. U sušnoj godini brigu ne brine, ne prestaje donositi plod.« Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev: Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina (Ps 1,1-4.6)

  1. Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,  ne staje na putu grešničkom  i ne sjeda u zbor podrugljivaca,  već uživa u zakonu Gospodnjemu,  o zakonu njegovu misli dan i noć.
  2. On je ko stablo zasađeno  pokraj voda tekućica  što u svoje vrijeme plod donosi;
    lišće mu nikad ne vene,  sve što radi dobrim urodi.
  3. Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi!  Oni su k’o pljeva što je vjetar raznosi.  Jer Gospodin zna put pravednih,  a propast će put opakih.

Drugo čitanje – Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1Kor 15,12.16-20): Braćo: Ako se propovijeda da je Krist od mrtvih uskrsnuo, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? Jer ako mrtvi ne uskršavaju, ni Krist nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša, još ste u grijesima. Onda i oni koji usnuše u Kristu, propadoše. Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo, najbjedniji smo od svih ljudi. Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Riječ Gospodnja.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 6,17.20-26): U ono vrijeme: Isus siđe s dvanaestoricom i zaustavi se na ravnu. Podigne oči prema učenicima i govoraše: »Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje! Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati! Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega! Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!« »Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Rasvijetljeni mudrošću Kristove riječi, uputimo svoje prošnje nebeskomu Ocu:

  1. Čuvaj u vjernosti tebi svoju Crkvu; daj da u svim kušnjama i izazovima svijeta
    slijedi mudrost Evanđelja te se zauzima u izgradnji tvoga Kraljevstva na svim područjima života, molimo te.
  2. Sve kojima je u svijetu povjerena služba upravljanja i gospodarenja potakni ih da misle na opće dobro cijeloga svijeta, molimo te.
  3. Učvrsti zajedništvo naše župne zajednice: daj da nam nedjeljna sveta Misa budu radost susreta s tobom i izvor snage za život po vjeri, ljubavi i nadi, molimo te.
  4. Obnovi naše obitelji da u njima vlada ozračje radosti po riječima tvojega evanđelja, molimo te.
  5. Obnovi u svima nama milost krštenja, da snaga novoga života koji si u nama začeo bude zalog evanđeoskoga zajedništva s ljudima koje stavljaš na naš životni put, molimo te.
  6. Za preminulu našu braću i sestre: grijehe im milostivo oprosti i uvedi ih u radost svoje vječnosti, molimo te.

Molitva: Po svojoj dobroti usliši, svemogući Bože, naše molitve; okrijepi u nama dar vjere i daj da mudrost Evanđelja prodahne sve naše brige i životna nastojanja. Po Kristu Gospodinu našemu.